Mediemyndigheten

Safer Internet Centre - för barns trygghet på nätet

Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten tillsammans med Bris och ECPAT, som är organisationer för barns rättigheter. Centret stöds också av bland annat EU.

Tre olika delar

Safer Internet Centre består av tre delar som gör olika saker:

  1. Mediemyndigheten fungerar som kunskapscenter, som tar fram och sprider information om barns och ungas trygghet på nätet. Vi samlar material om medie- och informationskunnighet och tar fram rapporter och undersökningar kring till exempel barns och ungas medievanor. Vi arbetar också med att öka barns och ungas delaktighet och inflytande och utvecklar vårt barnrättsarbete.
  2. Bris driver en stödlinje, dit barn kan vända sig för att få stöd kring utsatthet på nätet. Du kan vända dig till Bris dygnet runt via chatt, mejl eller telefonsamtal. Du kan få information och stöd från kuratorer. EU:s telefonnummer till stödlinjer för barn, 116 111, går till Bris.
  3. ECPAT driver en hotline (en rapporteringslinje) som tar emot tips om sexuella övergrepp och utnyttjande av barn, exempelvis via nätet. ECPAT granskar tipsen och de samarbetar med polisen och organisationer i andra länder. De driver också ”Ditt ECPAT” där alla under 18 år kan få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL.

Internationellt samarbete

Safer Internet Centre bidrar till det europeiska arbetet för ett säkrare internet genom att och medverka i internationella nätverk och plattformar.

Varje år i februari inträffar Safer Internet Day. Då uppmärksammas barns och ungas trygghet på nätet över hela världen. Mediemyndigheten och Safer Internet Centre deltar med aktiviteter under dessa dagar.

Här finns en broschyr om vilka rättigheter du har online: Duba rättigheter online. Den har Safer Internet Centre tagit fram.

Här finns också en film som Bris tagit fram om att bli utsatt på nätet: Utsatthet på nätet