Inom ramen för Safer Internet Week skedde flera aktiviteter runt om i landet. Här kan du hitta en sammanställning av material och aktiviteter som ägde rum under veckan.
Safer Internet Centre
Webbinarium - Barns och ungas liv på nätet: Vad vet vi och vad behöver göras framåt?
Den 6 februari anordnade Safer Internet Centre ett webbinarium riktat till dig som jobbar med barn och unga eller är intresserad av barn och ungas medieanvändning.
Här kan du titta på webbinariet
Tre filmer för mellanstadiet - Barns trygghet på nätet
Safer Internet Centre lanserade tre filmer för mellanstadiet som tar upp frågor kring barns och ungas trygghet online. Till varje film finns diskussionsfrågor för att skapa samtal i klassen.
Barns trygghet på nätet – tre filmer för mellanstadiet (ecpat.se)
Mediemyndigheten
Utbildningsmaterial - Lansering av ”Dina rättigheter online"
Utbildningsmaterialet Dina rättigheter online handlar om barns rättigheter på nätet och riktar sig till skolbibliotekarier, kuratorer samt barn och unga. Materialets innehåll och design är framtaget i dialog med högstadieelever och riktar sig i första hand till äldre barn och unga.
Möte med Safer Internet Centre Sveriges ungdomspanel
Under Safer Internet Week hölls möte med Safer Internet Centres ungdomspanel. Syftet med ungdomspanelen är att samla in idéer och synpunkter som ska bidra till och påverka projektet. Mötet hade tema hot och hat på nätet och ägde rum den 8 februari. Möten med ungdomspanelen är stängda.
Webbartikel om Safer Internet Centres ungdomspanel med två intervjuer
ECPAT
Föräldramöte – ”Blottare på nätet – en del av barns vardag”
Den 8 februari anordnade ECPAT ett digitalt föräldramöte för att prata om hur vanligt det är att barn och unga får nakenbilder skickade till dem och lyfta föräldrars frågor om detta.
ECPATs föräldramöte - information och anmälan
Bris
Digital föreläsning: Barn, unga och nätet - riktade till vuxna och professionella
Föreläsningen ägde rum den 5 februari kl. 12.00-12.30 och handlade om barns berättelser om nätet och hur viktig vuxnas närvaro är.
Lunch med Bris - Barn, unga och nätet
Temachatt: Utsatthet på nätet
Under Safer Internet Week passade Bris på att prata om att barn och unga har rätt att må bra var man än är. Man har alltså samma rättigheter digitalt som överallt annars. Nätet är en bra plats för de allra flesta, men de vet också att det är en plats där en kan känna sig utsatt på olika sätt. Det kan handla om mobbning, sexuella kränkningar som att få bilder skickade till sig som en inte ville se, eller att själv bli pressad att skicka bilder.
Bris höll en öppen chatt kan man kunde ställa sina frågor anonymt och få svar från Bris kuratorer. Chatten var öppen 5 februari till 9 februari kl. 15.00.
Bris livechatt: Utsatthet på nätet
Kampanj på Tiktok
Bris hade en kampanj om digitala rättigheter på Tiktok, om att barns och ungas rättigheter gäller även på nätet. Kampanjen riktade sig till barn och unga.
Prinsparets stiftelse
Konferens - Ctrl + Rights
Den 6 februari, på Safer Internet Day, samlades experter från hela världen på konferensen Ctrl + Rights för att diskutera frågan om barns rättigheter och trygghet på nätet, med ett tydligt fokus på konkreta förslag på handlingar. Programmet var uppbyggt på tre teman: Digital Services Act, AI Act och barnkonventionen. Prinsparets stiftelse arbetar sedan 2015 aktivt inom programområdet Trygghet på nätet, med fokus på barn och unga. På konferensen medverkade barnrättsministern, forskare, EU-parlamentariker och representanter från plattformsbolag. I närvaro av H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia.
Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse (prinsparetsstiftelse.se)
Internetstiftelsen
Under veckan drev Internetstiftelsen en kampanj som lyfte relevant data från deras rapporter "Barnen och internet" och "Svenskarna och internet". Internetstiftelsen hade även en kampanj för att stärka vuxnas kunskap om vad barn och unga gör på nätet. Kampanjen innehöll tips om hur man kan stötta barn när de möter utmaningar online.
Föräldraskap (internetstiftelsen.se)
Stiftelsen Tryggare Sverige
Stiftelsen Tryggare Sverige uppmärksammade Safer Internet Day genom en informationskampanj via det pedagogiska spelet HackShield. Informationskampanjen syftade till att öka medvetenheten om säkerhet på nätet. Samtidigt integrerades HackShield, som är känt för sitt interaktiva tillvägagångssätt, och erbjöd praktiska insikter i cybersäkerhet anpassade för barn och unga. Denna samordnade insats underströk Stiftelsen Tryggare Sveriges åtagande att främja ett ansvarsfullt beteende på nätet och skapa en säker digital miljö, i linje med de centrala målen för Safer Internet Day. På sociala medier uppmärksammades detta under #HackShieldSE samt #SaferInternetDay.
HackShield - Future Cyber Heroes! (hackshieldgame.com)
Frippes Fritidsgård i Övertorneå Kommun
Fritidsgården Frippes i Övertorneå kommun visade film om ämnet för mellanstadieelever och hade samtalsgrupp med högstadie- och gymnasieeleverna där de tog upp aktuella frågor. Allmänheten uppmärksammades via kommunens webbplats och sociala medier.
Övertorneå kommun (overtornea.se)
UMO.se
På UMO:s sociala kanaler (framförallt Tiktok) publicerades en video om hur man tar nakenbilder på ett så säkert sätt som möjligt, samt en video om vad som är olagligt när det kommer till nakenbilder.
UMO på Tiktok
Tiktok
Kanalen Tiktok lanserade en kampanjsida för att uppmärksamma Safer Internet Day och samlade andra initiativ kring dagen. Sidan riktade sig till samtliga Tiktok användare i Sverige.