Mediemyndigheten

Alla kan anmäla program

Alla som tittar på tv eller lyssnar på radio kan anmäla program eller inslag till granskningsnämnden, som hör till Mediemyndigheten.

I reglerna står det att rapporteringen i SVT, SR och UR ska vara saklig och opartisk. Det betyder att den ska hålla sig till fakta och låta olika åsikter få komma till tals. Programledare ska inte heller uttrycka sina personliga åsikter. Det ska inte heller sändas skrämmande innehåll då barn kan tänkas titta på tv eller lyssna på radio.

Hur gör man för att anmäla?

Om du som tittare eller lyssnare inte tycker att ett programinslag följer reglerna kan du anmäla det. Granskningsnämnden prövar din anmälan och avgör om inslaget bryter mot reglerna eller ej.

Att anmäla ett inslag kan leda till något bra. Det kan göra att reglerna följs bättre i framtiden.

Hur du anmäler ett inslag i ett program kan du läsa om under anmäla program. Det finns ett digitalt formulär som vem som helst kan fylla i.

Vilka jobbar i granskningsnämnden?

De som jobbar i granskningsnämnden är tillsatta av regeringen, men de är inte politiker utan har oftast jobbat länge som journalister eller med media på något annat sätt. Ordföranden i nämnden är en domare.

Hur många program fälls?

Granskningsnämnden får in 2 000–3 000 anmälningar varje år. Över 30 av dem brukar leda till en fällning, alltså att det anmälda inslaget blir underkänt av granskningsnämnden. Då får programföretaget betala böter eller läsa upp i tv eller radio att deras inslag har blivit fällt, och berätta varför.

Den vanligaste anledningen till att inslag fälls är felaktiga fakta.