Mediemyndigheten

Planerad systemuppdatering 10-11 oktober

Under tiden uppdateringen pågår kan det förekomma tillfälliga störningar som påverkar tillgängligheten till våra e-tjänster och webbdiariet.

Föräldrainställningar för skärmtid och säkerhet

Om du vill göra tekniska begränsningar i ditt barns skärmtid och aktiviteter online är det till hjälp att göra avvägningarna i samråd med barnet. De tekniska begränsningarna fungerar ändå sällan perfekt, och det behövs att barnet själv utvecklar sitt eget omdöme. Här kan du till exempel läsa om varför innehållsfilter inte fungerar så bra som man kanske kan tro:  Föräldraguider om barns nätanvändning

Du kan göra inställningar antingen på den fysiska enheten, inom appen eller plattformen som används eller genom att ställa in användarkonton på en webbsida. Kanske fungerar en kombination av dessa sätt bra för din familjs behov. Det finns också egna appar för föräldrakontroll tillgängliga som kan göra proceduren enklare.

Eftersom olika produktversioner och uppdateringar kan skilja sig åt kan det variera exakt vad funktionerna som beskrivs här kallas hos dig och var du hittar dem. För att ändringarna du gjort ska börja gälla behövs det ofta att ni till exempel stänger av enheten som används och sätter på den igen, loggar ut från kontot och loggar in igen eller byter profil och byter tillbaka igen.  

Så här gör du inställningar i smarta enheter

Iphone och Ipad

På barnets Iphone eller Ipad kan man sätta begränsningar som handlar om skärmtid, innehåll, köp, nedladdningar eller säkerhet. Gå till Inställningar, Skärmtid och Familj (det kan skilja sig åt exakt vad det heter). Här kan du lägga till familjemedlemmar och göra inställningar för barns skärmtid.

Du kan också välja Begränsa innehåll/Integritet för att tillåta eller förhindra aktiviteter beroende på vad ni har bestämt. Det kan handla om köp i App Store, innehåll som har fel åldersgräns eller åldersrekommendation för barnet eller en viss sorts webbinnehåll som du anger. Du kan ställa in filter för webbsökningar som görs med Siri och inställningar för spel genom Game Center.

Spelinställningarna kan till exempel styra följande:

  • hur många personer ditt barn ska kunna spela tillsammans med,
  • om de andra spelarna måste ha lagts till som vänner till barnet eller inte,
  • om någon annan kan göra skärminspelningar av spelet eller inte,
  • om man kan skicka privata chattmeddelanden under spelet med mera.

 Apple support 

Android

Om barnet har Android-telefon och har sitt eget Google-konto kan du ställa in föräldrakontroller i Google Play Store. Gå till profilikonen uppe till höger och sen till Inställningar, Familj och Föräldrakontroller.

Om barnets Google-konto hanteras med familjeappen Family Link kan du använda den bland annat för att förhandsinställa skärmtid och/eller sluttid på Android och för att begränsa köp i Google Play Store. Som default för barn under 13 år aktiverar Family Link ”SafeSearch” som filtrerar sökträffar i Google. Du kan också reglera åtkomst till specifika webbsidor i webbläsaren Google Chrome. Antingen kan du välja vilka sidor som det går bra att gå in på eller också vilka sidor barnet inte ska ha åtkomst till. Inställningar för innehåll på och åtkomst till Youtube kan göras genom Family Link.

Google play store

Google family link 

Samsung

Surfplattor och telefoner från Samsung kan ställas in med appen Samsung Kids, men även med Google Family Link (se ovan). I Samsung Kids-appen kan du begränsa skärmtid, och också ange både vilka webbplatser och vilka appar som ni bestämmer att barnet ska kunna ha åtkomst till medan Kids-läget är aktiverat. Kids-läget passar bra för barn upp till ungefär 10 år.

 Samsung kids

Microsoft

Genom appen Microsoft Family Safety kan du göra inställningar för skärmtid i Windows för datorer, för Xbox och för Microsoftappar som kan finnas på olika enheter.

Sökmotorn Bing har egna inställningar för att filtrera sökträffar (”Safe Search”). Välj ikonen uppe till höger på skärmen och gå till Inställningar och Mer.

Microsoft support

Så här gör du inställningar för spelkonsoler

Playstation

Ni behöver skapa en ”familj” av Playstation-konton där barnet har sitt eget konto. Då kan du göra inställningar antingen från webben eller med konsolen.

Om du går via webben loggar du in på Sonys webbsida för Playstation-konton. Gå till Kontohantering, Familjehantering och det barnkonto du vill göra inställningar för. Välj Redigera.

Om du använder konsolen går du till Inställningar, Familjeinställningar och föräldrakontroller och Familjehantering. Där kan du välja det barnkonto du vill göra inställningar för. Det fungerar på samma sätt för PS 4 som för PS 5. Du kan också lägga in en kod så att barnet inte kan ändra i föräldrakontrollerna på egen hand.

 Playstation föräldrakontroll

Xbox

Med appen Xbox Family Settings eller med Microsoft Family Safety (se ovan) kan du hantera skärmtid, sekretess och integritet för barnets Xbox-konto på olika sorters Xbox-konsoler. Du kan aktivera skärmtidsaviseringar, ställa in tidsgränser, få aktivitetsrapporter och göra inställningar för köp i spel och appar. Både spel, appar och webbplatser kan filtreras efter barnets ålder. Det finns också ett chattfilter som kan aktiveras.

Ett annat sätt är att gå till webbsidan för inställning av Xbox-konton. Gå via xbox.com och logga in. Välj Mitt konto och sen Säkerhet, familj och forum. Välj Onlinesäkerhet och gå till det konto du vill ändra i.

Du kan också använda konsolen. Tryck på Xbox-knappen på handkontrollen och gå till Profil och system, Inställningar, Konto och Familjeinställningar. Denna navigationsväg kan skilja sig åt lite mellan Xbox-varianter. Välj barnets konto och gör de inställningar ni har bestämt.

För att barn som spelar i utloggat läge inte ska komma åt spel - som ni har bestämt att de inte är gamla nog för - kan du i tillägg välja en åldersinställning som gäller för hela konsolen eller också för enskilda spel och appar. Gå till Inställningar, System, Begränsningar av innehåll i utloggat läge och Åtkomst och innehåll.  

Xbox - family hub

Xbox - support -föräldrakontroll

Xbox - familj och online säkerhet

Nintendo Switch

Du kan göra vissa grundläggande föräldrainställningar för Nintendo Switch direkt i konsolen. Då går du till System settings, Parental controls och sedan Set parental controls.

Du får mer funktionalitet om du också laddar ner appen Nintendo Switch Parental Controls till din telefon. Då kan du använda den tillsammans med konsolen och ett Nintendo-konto för att göra fler inställningar, till exempel om du vill kunna se vad och hur länge barnet spelar. Du kan sätta begränsningar för speltid och aktiviteter antingen utifrån en allmän åldersgruppering eller mer finstilt utifrån just ditt barns behov och önskemål.

Det går inte att ha olika inställningar för olika spelare, utan inställningarna gäller för konsolen.

Nintendo -föräldrakontroll 

Nintendo 3DS/Wii/Wii U

Inställningar görs direkt i konsolen. För 3DS, gå till System settings och Parental controls. Där behöver du skapa en fyrsiffrig pin-kod som skyddar inställningarna innan du fortsätter ställa in konsolen. Åldersbegränsning görs under Software rating. Under olika andra knappar kan du bland annat ställa in huruvida barnet ska ha tillgång till internet, köp i spelet eller chatt med andra spelare. För Wii/Wii U gäller ungefär samma procedur. Nintendo DS har däremot inte samma funktion.

 Nintendo - föräldrakontroll 

Så här gör du inställningar för enskilda spel, plattformar och appar

Steam

Du kan skapa och göra inställningar för en ”Steam Family”. Välj Steam uppe till vänster medan Steam körs och gå till Inställningar och Gränssnitt. Välj Steam Family Beta i rullgardinsmenyn. Du ombeds starta om. När Steam är i gång igen, gå till butikssidan och välj Kontodetaljer. Under sektionen Familjehantering kan du skapa en familj, bjuda in medlemmar och ange inställningar för barnen. Du kan konfigurera åtkomst till spel, funktioner och speltid.

 Steam - föräldrakontroll 

Twitch

Enligt användarvillkoren ska man vara 13 år för att använda livestreaming-plattformen Twitch (som oftast används för att titta på datorspelande), och vanliga föräldrakontroller finns inte. Däremot går det att lägga till filter för innehållstaggar så att det är lättare att se vad för sorts innehåll man får. När det gäller kontakt med andra finns det verktyg som kan hjälpa till att reglera chattfunktionen. Chattfönstret kan också döljas helt, och det är enkelt att blocka eller rapportera användare.

Enligt användarvillkoren ska Twitch användas med målsmans närvaro när man inte är myndig. Eftersom det mesta av innehållet sänds live går det inte att garantera att det är lämpligt till exempel för yngre tonåringar.

Twitch - Guide för föräldrar och lärare

Fortnite

Epic Games som har gjort Fortnite erbjuder föräldrainställningar för sina spel. Du och barnet loggar in i barnets Fortnite-konto på ”Epic Account Portal” på webben. Därifrån kan ni bestämma vilka ditt barn ska kunna chatta med i text eller ljud och bestämma om vänförfrågningar ska godkännas av vuxen med hjälp av en pin-kod. Det går också att göra köpinställningar och åldersinställningar för de olika spelen och filtrera andras svordomar i Fortnite. Du kan få speltidsrapporter varje vecka och en aktivitetsrapport varje gång något ändras i kontoinställningarna.

Epic Games - föräldrakontroll

Här finns information om dator- och konsolspel i Digitala medier på föräldriska. 

Discord

I Discord, där man kan kommunicera, diskutera och spela spel, kan du använda funktionen Familjecenter för att ansluta barnets konto till ”Min familj”. Du hittar Familjecenter under Användarinställningar både i webbversionen och mobilversionen, men du måste använda mobilversionen för att kunna slutföra detta eftersom du kommer behöva skanna in en QR-kod från barnets konto. QR-koden genereras i barnets Familjecenter under Anslut till förälder. Enligt Discords användarvillkor ska barnet vara minst 13 år. 

Discord familjecenter 

Minecraft

Minecraft ägs av Microsoft och man behöver ett Xbox-konto eller ett Microsoftkonto för att kunna spela, oberoende av vilken sorts enhet man spelar på. Den som är under 16 får ett barnkonto som enligt användarvillkoren måste kopplas till ett Microsoftkonto för en vuxen. Den vuxna kan logga in på Xbox nätsida för att göra inställningar för barnet, se ovan om Xbox. Till exempel kan du göra inställningar för speltid, för huruvida barnet kan gå med i spel med flera spelare och för huruvida spelare som inte lagts till som vänner ska kunna chatta.

Om barnet spelar Minecraft genom Nintendo eller Playstation kan inställningar för dessa konsoler vara till hjälp i tillägg, se ovan.

Här finns information om dator- och konsolspel i Digitala medier på föräldriska.

Roblox

Spelplattformen Roblox ger stora möjligheter för kontakt med andra spelare och kan nästan räknas som ett socialt medium. Du kan göra inställningar för barnets kontakt med andra spelare genom att gå till Settings och sedan antingen Privacy eller Parental Controls.

De många olika spelen i Roblox skapas av användarna och det är oförutsägbart vad de innehåller, men varje spel har en åldersmärkning på plattformen. Du har möjlighet att ange vilka åldrar du vill att spelen som ditt barn kanske möter ska passa för (”Allowed experiences”). Det går också att sätta ett tak på eventuella köp i appen.

Under Parental Controls kan du ställa in en pin-kod för att låsa inställningarna du gjort.

Roblox - kontroller för tillåtna upplevelser

Roblox - begränsningar för konton

Här finns information om mobilspel i Digitala medier på föräldriska. 

Så här gör du inställningar för sociala medier, underhållning och kommunikation

Enligt användarvillkoren ska man vara 13 år för att använda Whatsapp. Det finns inga särskilda föräldrainställningar men man kan gå igenom inställningarna tillsammans med barnet och välja det ni bestämmer som är lämpligt. Till exempel kan man välja om vem som helst eller bara ens egna kontakter får se ens profilbild och självpresentation. Man kan välja vilka som får se status för senast man var online eller stänga av den helt för att minska förväntningar eller press att man ska vara tillgänglig och svara snabbt. Det går också att ställa in om okända får ringa en genom Whatsapp.  

Whatsapp

Instagram

Under hösten 2024 förändrar Instagram sin app för användare under 18 år och inför tonårskonton - "Teen accounts."

  • 13-18-åringarnas konton (en nedre 13-årsgräns gäller som tidigare) ska göras privata som standard, och bara följare som godkänts av kontoinnehavaren ska kunna se gjorda inlägg.
  • Förändringarna innebär också att appen stoppar notiser på meddelanden till minderåriga mellan klockan 22.00 och 07.00.
  • Appen introducerar samtidigt fler övervakningsverktyg för vuxna, inklusive en funktion som låter föräldrar se vilka konton deras barn  skickat meddelande till.

Som vuxen kan man vidare använda funktionen Family Center för att göra inställningar om tidsgränser eller om säkerhet i tonåringens konto. Ett sätt att göra det är att gå till Instagrams Family Center-sida på webben. Du kan också gå via appen/webbtjänsten i ditt eget Instagram-konto. I så fall väljer du profilsymbolen eller profilbilden nere till höger och går till Inställningar och Vägledning. Tonåringen å sin sida kan gå till Vägledning från sitt konto för att se vilka saker den vuxna ser.

Instagram

Här finns information om Instagram i Digitala medier på föräldriska. 

Tiktok

Du kan koppla ihop ditt konto med ditt barns Tiktok i appen, dock inte i webbversionen. Då går du till Profil, Meny, Inställningar och Sekretess. Där hittar du Föräldrakontroll. På samma ställe kan du senare hantera inställningar. Detta går också bra att göra från webben. Då använder du antingen Googles familjecenter (se ovan om Android) eller Apples föräldrakontroller (se ovan om Iphone och Ipad). Bland annat kan du göra en pin-kod som du kan använda när du vill ge ditt barn mer tid på Tiktok än vad inställningen ni gjort medger.

För tonåringar har Tiktok redan några särskilda inställningar som default: en timmes användningstid och inaktiverade notifikationer på sen kvällstid och nattetid.

Tiktok - säkerhetsinställningar 

Här finns information om Tiktok i Digitala medier på föräldriska. 

Youtube och Youtube Kids

Enligt användarvillkoren ska man vara minst 13 år för att använda Youtube eller ha ett Youtube-konto. Men användarvillkoren öppnar också för att använda Youtube när man är yngre än så, ifall barnet har ett Google-konto som kopplas till en vuxens konto. Youtube ägs av Google och du kan använda Googles ”Family Link” för att göra inställningarna (se ovan under Android). Du kan också göra inställningarna från Youtube. Då går du till din profil, Inställningar och Föräldrainställningar. 

Inställningar du kan göra är bland annat att aktivera skärmtidspåminnelser och begränsningar för vad barnet ska kunna se. Vissa inställningar har default för kopplade barnkonton, till exempel att ”autoplay” är avstängt så att barnet själv väljer nästa video i stället för att den börjar automatiskt.

Om man är under 13 kan man använda Youtube Kids, en egen plattform där innehållet specifikt är tänkt för barn. Den finns som app och i webbversion. Du kan ställa in barnets profil i Youtube Kids med bland annat vilken åldersmålgrupp som passar och vilken användningstid barnet ska kunna ha.

Youtube - föräldrakontroll 

Här finns information om Youtube i Digitala medier på föräldriska. 

Snapchat

Enligt användarvillkoren ska man vara minst 13 år för att använda Snapchat. Om du själv har ett Snapchat-konto kan du göra en del inställningar för tonåringen i Snapchats Family Center. Din tonåring måste först lägga till dig som vän. Sedan kan du gå till Inställningar och Family Center, eller också använda sökrutan för att hitta dit. Därifrån bjuder du in din tonåring till Family Center. Om ni båda har gått med i Family Center får du viss insyn i tonåringens konto och ni kan välja vilka säkerhetsinställningar som ska gälla till exempel för platsdelning eller för om okända ska kunna ta kontakt. 

Snapchat - föräldrakontroll 

Här finns information om Snapchat i Digitala medier på föräldriska.

Facebook

Enligt användarvillkoren ska man vara minst 13 år för att ha ett Facebook-konto. Det finns inga särskilda föräldrainställningar. Tonåringar får en del inställningar som default, till exempel skärmtidspåminnelser och att information de anger i sin profil inte visas offentligt. Facebook rekommenderar att gemensamt gå igenom tonåringens inställningar med tanke på säkerhet.

Facebook - säkerhet för föräldrar 

Här finns information om Facebook i Digitala medier på föräldriska.

Disney Plus

Du kan göra föräldrainställningar medan Disney Plus används i en webbläsare eller annars i appen Disney Plus. Bland annat kan du ange en åldersklassificering för barnets profil i Disney Plus för att program eller filmer med en högre åldersrekommendation inte ska synas. Gå till dina profiler och välj Ändra profiler. Välj barnets profil och Ändra klassificering. Du kommer ombes att ange ditt lösenord och sedan att spara ändringen.

Du kan också välja ett ”juniorläge” för yngre barn. Då ändrar du i deras profil så att juniorläget aktiveras. Under Ändra profiler kan du också aktivera ett barnlås om du vill att barnet inte ska kunna gå ur juniorläget.

Vuxnas konton kan skyddas med pin-kod så att andra inte kommer åt dem. Då går du till Ändra profiler, den vuxnas profil, Föräldrakontroller och pin-kod för profil.

Under din egen profil kan du också välja att det inte ska gå att lägga till fler profiler i kontot.  Då går du till Inställningar och Begränsa skapandet av ny profil.

Disneyplus - föräldrakontroller

Netflix

På Netflix kan du antingen ställa in varje barnkonto separat eller också skapa en profil med färdiga barninställningar. Bådadera gör du under Hantera profiler.

Du kan göra enskilda inställningar som dessa:

  • ange ålder så att utbudet barnet ser följer åldersrekommendationerna,
  • blockera vissa filmer eller serier som barnet inte ska kunna se och avaktivera ”snabbtitt” (automatisk uppspelning av en kort sekvens) när man bläddrar genom titlarna,
  • låsa vuxnas profiler och kräva en pin-kod för att upprätta en ny profil.

Netflix

Särskilda appar enbart för föräldrainställningar 

Ett antal olika tredjepartsappar (appar från tredje part är företag eller utvecklare som inte är Google) som ska göra det enkelt och överskådligt att hantera skärmtid och säkerhetsinställningar för barn finns att köpa. De är lätta att hitta på internet eller där du köper appar, till exempel med sökningen ”föräldrakontroll” eller ”parental control”.