Mediemyndigheten

Konkreta samverkansinsatser fokus för nätverksträff

Hur stärker vi medie- och informationskunnighet (MIK) genom bred samverkan? Vad finns det för aktuella utmaningar inom det MIK-främjande arbetet? Det var fokus för nätverket MIK Sveriges nätverksträff under onsdagen.

Samverkan för konkreta aktiviteter inom medie- och informationskunnighet – det stod på agendan för årets första nätverksträff i nätverket MIK Sverige. Nätverksträffen ägde rum i Internetstiftelsens lokaler i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Mediemyndighetens generaldirektör Jan-Olof Lind var på plats och hälsade nätverket välkomna.

Nätverket har under nätverksträffarna 2023 fokuserat på erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning. Det har varit ett viktigt verktyg för att fördjupa kunskapen om medie- och informationskunnighet och i sin förlängning stärka arbetet med MIK. Dagens tema för nätverksträffen hade däremot konkreta insatser i fokus, med workshop och diskussioner om gemensamma aktiviteter som kan främja MIK i hela befolkningen.

- Det är viktigt och glädjande att nätverket nu utöver kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte vill fortsätta hitta konkreta gemensamma aktiviteter i samverkan framåt, sa Johanna Tibblin, projektledare för nätverket MIK Sverige.

Nätverkets etablerades 2019 av dåvarande Statens medieråd, numera Mediemyndigheten och har, utöver fokus på kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte, gemensamt tagit fram material och insatser för att stärka MIK, däribland MIK Sveriges kunskapsbank som inrättades 2021 på initiativ av nätverket.

MIK-nätverket viktig del av regeringsuppdrag

En viktig del av dagordningen var nätverket MIK Sveriges del i det aktuella regeringsuppdraget för stärkt MIK.

I regeringsuppdraget till Mediemyndigheten betonas att MIK Sverige har en viktig roll. Mediemyndigheten ska enligt uppdraget samverka med nätverket för att ta fram målgruppsanpassat kunskapsmaterial om medie- och informationskunnighet – ett material som ska vara till gagn för hela befolkningen.

-  Att MIK Sverige skrivs in i regeringsuppdraget är ett kvitto på nätverkets kraft och viktiga arbete. Här finns en bredd av expertis som kommer vara otroligt viktig i uppdragets genomförande, sa Martina Wagner, sakkunnig i MIK-frågor vid Mediemyndigheten.

MIK Sveriges nätverksträffar syftar till att möjliggöra samverkan och erfarenhetsutbyte kring arbete med MIK. Träffarna hålls ett par gånger per år och representanter från flera olika sektorer som arbetar med MIK ges möjlighet att träffas och dela kunskaper. Nästa nätverksträff äger rum i juni 2024.

Om aktörsnätverket MIK Sverige

Mediemyndigheten koordinerar det nationella aktörsnätverket MIK Sverige på uppdrag av regeringen. Syftet med nätverket är att hitta samverkan för kunskapsutbyte mellan olika aktörer som arbetar med att främja medie- och informationskunnighet (MIK). I nätverket ska aktörer från olika sektorer kunna ses och utbyta kunskap och erfarenheter kring arbete med MIK, vilket sker bland annat på regelbundna nätverksträffar.