Mediemyndigheten

Propaganda och bilders makt

Barn som sitter med hörlurar vid dator

Foto: Mikael Svensson, Scandinav simple

Hur tolkar vi bilder? Hur kan budskap förmedlas och hur kan bilder manipuleras? Utbildningsmaterialet Propaganda och bilders makt är ett pedagogiskt material främst för högstadiet och gymnasiet med fokus på bildanalys och bilder som budskap. Del 1: Bild är ett språk går även att använda med mellanstadieelever.

Materialet berör hur bilder förmedlar budskap och hur dessa kan påverka dina elever åt ett odemokratiskt håll. Rasistiska rörelser och andra antidemokratiska krafter arbetar hårt för att växa. Hur vinner man över anhängare till sin egen organisation? Genom att övertyga på bästa sätt. 

Syftet med detta material är att öka elevers motståndskraft mot antidemokratisk mobilisering och sådant som vänder sig mot mänskliga rättigheter.

Propaganda och bilders makt: material

Lärarhandledningen är ett stöd till dig som pedagog och presenterar hela metodmaterialet och guidar dig genom upplägget i de två delarna Bild är ett språk och Konsten att övertyga.

Ladda ned lärarhandledning

Del 1: Bild är ett språk innehåller en powerpointpresentation (PPT) och ett tillhörande manus och en praktisk elevuppgift "Uppdrag - vinkla ett budskap med bild i kombination med text" (PDF).

Denna del i materialet Propaganda och bilders makt är framtaget främst för högstadie- och gymnasieelever, men kan även användas tillsammans med mellanstadieelever.

Ladda ned powerpointpresentation (PPT)

Ladda ned manus och praktisk elevuppgift (PDF)

Del 2: Konsten att övertyga innehåller en powerpointpresentation (PPT) och ett tillhörande manus med en skriftlig analysuppgift "Uppdrag - vinkla ett budskap med bild i kombination med text" (PDF).

Det finns även en praktisk del (PDF) där eleverna får prova på att, gruppvis, skapa en egen vinklad propagandafilm.

Ladda ned powerpointpresentation (PPT)

Ladda ned manus och skriftlig analysuppgift (PDF)

Ladda ned praktisk uppgift (PDF)

Vad är våldsbejakande och antidemokratiska budskap? Och hur hänger dessa budskap ihop med propaganda och konspirationsteorier?

Denna fördjupningsdel handlar om propaganda med särskilt fokus på våldsbejakande och antidemokratiska budskap.

 

Ladda ned fördjupning Propaganda – Vad, hur och varför?