Mediemyndigheten

MIK för mig - digital lektionsbank

Glada ungdomar håller armarna om varandra

Bild: Shutterstock

MIK för mig hittar du i Kunskapsbanken (extern länk)

Medie- och informationskunnighet är viktigt i vår digitala samtid. Information, fakta och desinformation sprids utan urskiljning med blixtens hastighet i våra flöden. När gårdagens redaktioner nu ibland ersätts av algoritmer som inte prioriterar källkritik faller det på mottagaren att värdera informationen. Då måste våra unga ha fått verktygen för att kunna sålla bland budskapen.
 
MIK för mig hjälper dig som är pedagog att lära ut källkritiskt tänkande och kunskap om dagens medielandskap på ett relevant och inspirerande sätt.

Övningar för både arbetslag och klassrum

Här hittar du utbildningsmaterial som kan kopplas till läroplanen i ämnen som svenska, samhällskunskap och historia. I MIK för mig finns lektioner om allt från näthat till källkritik, sociala medier, vinklade budskap, anonymitet, konspirationsteorier och reklam på nätet – för att nämna några!

Modulärt utbildningsmaterial

Verktyget är designat för att vara så användarvänlig som möjligt. Med hjälp av ett modulärt upplägg filtrerar du enkelt fram just det du är på jakt efter. Ladda sen ner övningar, diskussionsfrågor, filmer och poddar som alla kan användas för att väcka ungas nyfikenhet.

Eget upplägg eller färdigt lektionspaket

Det finurliga med MIK för mig är att du själv väljer hur du vill använda utbildningsmaterialet. Antingen ser du det som en ”buffé” och plockar lite här och lite där för att skapa en egen lektion eller så laddar du helt enkelt ner något av de färdiga lektionspaketen.

Ständigt relevant

MIK för mig är ett levande utbildningsverktyg som hela tiden fylls på, utvecklas, omformas och revideras för att ständigt vara relevant. För ytterst handlar medie- och informationskunnighet om att minimera risker och maximera möjligheter i medievardagen.

MIK för mig finns på MIK Sveriges kunskapsbank

Sedan januari 2024 finns hela lektionspaketet med alla färdiga lektioner på MIK Sveriges kunskapsbank. Här hittar du samtliga lektioner (extern länk).