Mediemyndigheten

EU-kommissionen presenterar riktlinjer och prototyp för åldersverifiering – ett steg mot en tryggare digital miljö för barn och unga

EU-kommissionen presenterar nya riktlinjer för skydd av minderåriga på nätet samt en prototyp på en app för åldersverifiering. Initiativen är en del av arbetet inom Digital Services Act (DSA) och syftar till att skydda barn och unga mot skadligt innehåll på nätet.

Ungdom sitter vid dator

Riktlinjer för skydd av minderåriga

De nya riktlinjerna har tagits fram efter samråd med barn och unga, experter samt medlemsländer. Rekommendationerna inkluderar:

  • Konton för minderåriga på sociala medier ska vara privata som förinställt läge.
  • Plattformar ska ändra sina algoritmer för att förhindra att skadligt innehåll visas.
  • Minderåriga ska kunna blockera andra användare och undvika att läggas till i grupper utan att först godkänna en inbjudan.
  • Det ska inte vara möjligt att ladda ner eller ta skärmdumpar av innehåll som publicerats av minderåriga..
  • Funktioner som kan leda till överanvändning ska vara avaktiverade som standard. Integrationen av AI-chatbottar ska ses över.
  • Det ska säkerställas att minderårigas begränsade förståelse för reklam inte utnyttjas och inte leder till oönskade köp.
  • Förbättrad moderering och rapporteringsverktyg, snabbare återkoppling samt enkelt verktyg för föräldrakontroll.

Läs mer om riktlinjerna på EU-kommissionens webbplats

Prototyp för åldersverifiering – en ny standard

EU-kommissionen har även presenterat en prototyp för en ny app för åldersverifiering. Appen ska bekräfta att en användare är över 18 år utan att spåra användaren.

Läs mer om åldersverifiering och prototypen

- Det är positivt att kommissionen presenterar tydliga riktlinjer som förenar skydd, användarvänlighet och integritet säger Anna Dingertz, jurist och biträdande avdelningschef på avdelningen för Tillsyn och granskning vid Mediemyndigheten.

Läs mer om DSA på Mediemyndigheten