Det finns allmänna krav på alla produkter och tjänster som omfattas av regelverket. Det handlar om att ge information om produktens och tjänstens tillgänglighet på ett tillgängligt sätt. Det handlar också om krav på tillgängligt gränssnitt och funktionell utformning för alla tjänster och produkter. Det finns även krav på stödtjänster som erbjuds i samband med tjänster och produkter.
Det finns också sektorsspecifika krav, och tjänster för åtkomst till audiovisuella medietjänster omfattas av specifika krav. Tjänster som ger åtkomst till audiovisuella medietjänster är tjänster för att identifiera, välja, ta emot information om och använda tv-tjänster och tillgänglighetsfunktioner (till exempel textning och syntolkning) som finns på webbplatser, digitalboxar och olika typer av appar. Även elektroniska programguider (EPG) omfattas.
Många av de här tjänsterna tillhandahålls av traditionella massmedieföretag som omfattas av mediegrundlagarna. Det innebär att det finns krav som inte kan ställas på tjänsterna om kraven skulle strida mot bestämmelserna i grundlagarna. En utredning föreslår att grundlagarna ändras så att direktivet ska kunna följas fullt ut. Ändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2027. Förslagen beredes nu inom Regeringskansliet.