Pedagogiskt material om upphovsrätt
Bild ur Lilla upphovsrättsfrågan del 1
Får man använda bilder och filmklipp från nätet, och vem bestämmer om användningen – den som är på bilden eller den som tagit den?
Här kan du ta del av lektionsmaterial, rapporter och information om upphovsrätt där dessa och många andra frågor besvaras.
Vad innebär upphovsrätt?
Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.
Handledning för lärare
Utbildningsmaterialet "Lilla upphovsrättsfrågan", är en programserie i tio delar för barn och unga kompletterad med en lärarhandledning. I serien reder en jurist från Patent- och registreringsverket (PRV) ut frågor om upphovsrätt och integritet som kan uppstå vid barns och ungas dagliga medieanvändning. Serien är en samverkansproduktion mellan Mediemyndigheten och PRV.
Lärarhandledningen innehåller introduktion i ämnet, lärarstöd samt flera elevövningar, och är kopplad till kurs- och läroplan LGR22.
Lärarhandledning "Lilla upphovsrättsfrågan"
Texter för elever
På vår webbsektion För barn och unga finns information om upphovsrätt som riktar sig direkt till barn i mellan- och högstadieåldern. Dessa texter kan också användas som komplement och bredvidläsning i undervisningen. Texterna är framtagna i samarbete med en professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.
Läs mer om upphovsrätt
På Patent- och registreringsverkets webbplats hittar du svar på vanliga frågor om upphovsrätt, material för skolan och mycker mer.
Här kan du ladda ner material från Mediemyndigheten:
Lärarhandledning i ämnet upphovsrätt
Nu finns en lärarhandledning som huvudsakligen utgår från de tio korta filmerna "Lilla upphovsrättsfrågan" som Mediemyndigheten gjort i samarbete med Patent- och registreringsverket.
Matierialet är till för dig som arbetar i grundskolan och handlar om hur
du tillsammans med dina elever kan uppmärksamma och undervisa om
upphovsrätt. Det tar sin utgångspunkt i läroplanen för grundskolan (LGR22).
Syftet med lärarhandledningen är att introducera och utforska begreppet
upphovsrätt på ett engagerande och pedagogiskt sätt för elever på
mellanstadiet och högstadiet.
Här kan du ladda ned Lärarhandledning.
Hur mycket får man egentligen låna av andras texter, bilder och filmer? Hur arbetar en journalist? Publicistguiden är ett överskådligt och lätthanterligt material för dig som jobbar med nyheter, medier och journalistik i din undervisning.
Publicistguiden vilar på tanken att elever utvecklar förmågor att förstå, värdera och tolka nyheter och information genom att själva skapa journalistik.
I Publicistguiden beskrivs vad journalistik är samt vad man bör tänka på som journalist gällande upphovsrätt och källkritisk informationssökning. Där presenteras också de förutsättningar svensk journalistik verkar inom.
Publicistguiden vänder sig i första hand till dig som jobbar i grundskolan och gymnasiet. Publicistguiden togs fram i ett samarbete mellan Mediemyndigheten (tidigare Statens medieråd) och Mediekompass.
Vad har ungdomar för attityder kring upphovsrättsskyddat material online? Det har Kantar-Sifo undersökt på uppdrag av Patent- och registreringsverket och Mediemyndigheten (tidigare Statens medieråd). Läs rapporten "Attityder bland ungdomar till upphovsrättsskyddat material online" från 2017.