Algoritmer – hur funkar de egentligen?
Algoritmer bestämmer vad vi ser på nätet. Men algoritmer kan också leda till problem, till exempel att man mår dåligt över sin egen kropp. Varför då?
Vad är algoritmer?
Algoritmer är funktioner som bestämmer vilket innehåll du får upp på nätet. Algoritmer bestämmer exempelvis vilka bilder och videos som dyker upp i ditt flöde på plattformar som till exempel Tiktok eller Instagram. De försöker lista ut vad du gillar och vill se mer av. Algoritmer är designade för att visa innehåll som fångar din uppmärksamhet och som sedan håller dig kvar – så länge som möjligt.
”Kaninhålseffekten” – gör att du ser värre och värre innehåll
Man brukar säga att algoritmer skapar så kallade ”kaninhål”. "Kaninhålseffekten" är när du börjar titta på eller läsa något på nätet, och sedan hamnar djupare och djupare i samma typ av innehåll. På en del appar kan innehållet bli grövre ju längre tid man tittar och skrollar – du har trillat ner i ett kaninhål.
Kan leda till att man mår dåligt över sin egen kropp
Det kan låta oskyldigt men kaninhålseffekten kan ibland leda till problem. Om du till exempel börjar titta på videor om träning eller dieter, så kan algoritmerna fortsätta att visa dig fler och fler sådana videor. Du kanske först kollade på en video om till exempel en träningsform, men till slut får du upp klipp om bantning. Då kan du hamna i ett kaninhål där du bara ser innehåll om exempelvis hur man ska se ut eller vad man ska äta. Det kan få dig att må dåligt över dig själv och din kropp. I värsta fall kan det leda till ätstörningar.
Det här är ett allvarligare problem om man redan mår dåligt över sin kropp eller redan har en ätstörning. Då kan den här typen av innehåll på sociala medier vara väldigt triggande och göra att man mår ännu sämre.
Vad kan du göra?
- Prata med någon. Det finns flera organisationer som finns till för att du ska känna dig trygg på nätet. Här har vi listat några. Organisationen Bris har till exempel en stödlinje om du vill chatta istället.
- Avfölj och stäng av. Om du märker att du får upp bilder och videor du mår dåligt av - öva på att inte fastna, utan stäng av direkt. Avfölj konton med innehåll du märker att du mår dåligt av.
- Nollställ ditt flöde. På vissa appar till exempel TikTok, kan du nollställa ditt flöde. Genom att nollställa ditt flöde börjar algoritmerna om igen, från noll. Du nollställer ditt flöde på TikTok genom att:
- Öppna TikTok-appen
- Klicka på din profilbild
- Klicka på de tre prickarna/strecken i det övre hörnet
- Gå in på inställningar och sekretess
- Tryck på Innehållsinställningar
- Tryck på Uppdatera ditt För dig-flöde
- Våga anmäla! Du kan alltid rapportera innehåll som du upplever är obehagligt eller skadligt. Stora appar, exempelvis Tiktok eller Instagram, har anmälningsfunktioner. Att anmäla innehåll kan alla göra. Det är plattformarnas ansvar att kontrollera och ta bort skadligt innehåll.
- Vänd på algoritmerna. Algoritmer kan fungera omvänt – om du tittar på innehåll som gör att du mår bra och blir glad, kommer du att se mer av den sortens innehåll. I materialet Dina Rättigheter Online kan du läsa mer om algoritmer och vad du kan tänka på.