Mediemyndigheten

Boxers sändningar i marknätet förändras

Boxer - som är betal-tv-operatör i marknätet - fasar nu stegvis ut systemet med programkort som används i marknätet. 

Marknätet är det traditionella sättet att ta emot tv-sändningar. Tv-signalen sänds ut via höga master på marken och fångas upp av din antenn på taket. I marknätet sänds vissa tv-kanaler ut utan kostnad, de kallas för fri-tv-kanal. Det gäller SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT24, SVT Barn, TV Finland och TV4.

Boxer är betal-tv-operatör i marknätet. Boxer fasar nu stegvis ut de programkort som används i marknätet. För betal-tv-kanalerna kommer därför förändringar att ske, men de fria-tv-kanalerna kommer kunna ses som vanligt. Det är Teracom som distribuerar fri-tv-sändningarna.

Frågor och svar kring de förändringar som kommer att ske

1.     Vilka kanaler är fri-tv och vad krävs för att jag ska kunna se dem?

TV4 och SVT:s kanaler är fri-tv och kräver inte tillgång till internet. För de kommersiella kanalerna är det frivilligt att sända fri-tv.

För att se fri-tv-kanalerna i marknätet behöver du en tv-apparat som är kopplad till en tak- eller bordsantenn. Du kan också använda en tv-box för att se de fria kanalerna.

2.     Fungerar min box/mitt programkort från Boxer för att ta emot fri-tv-sändningar?

Det är en fråga du behöver vända dig till Boxer för att få svar på.

3.     Om jag vill se betal-tv-kanaler, måste jag skaffa internet?

I dag är det Boxer som är betal-tv-operatör i marknätet. Boxer ska i närtid fasa ut de programkort som används i marknätet. Om du vill se betal-tv-kanaler efter att Boxer genomfört sina förändringar, så behöver du ha någon form av abonnemang hos en operatör, till exempel Tele2, Telia eller Allente.

4.     Vem ansvarar för det här?

Det är Boxer som beslutat att förändringar ska ske för betal-tv-kanalerna. Teracom sänder fortfarande ut fri-tv i marknätet, det vill säga SVT:s kanaler och kanalen TV4.

För vidare frågor och svar: