Mediemyndigheten

Emanuel Karlsten deltar under konferensen Ett bättre internet för barn

Pressbild på Emanuel Karlsten

Fotograf: Stina Stjernkvist

Den 25 oktober 2024 bjuder Safer Internet Centre (Mediemyndigheten, Bris och ECPAT in till hybridkonferensen Ett bättre internet för barn. Under konferensen kommer Emanuel Karlsten, journalist och poddare, delta i ett framåtblickande panelsamtal kring hur vi tillsammans och på olika sätt kan arbeta för ett tryggare och bättre internet för alla barn och unga.

Vilka är de största utmaningarna för vuxna i dag när det gäller barns skärmanvändning och digitala kompetens?
– Det är nog att inte projicera sin egen ångest på barnen. Det finns sådan ambivalens och stigma kring skärmar som gör att många själva mår dåligt, och när vi ser barnen spegla vårt beteende blir det ofta kortslutning. Det blir som att vi ska fostra både oss själva och barnen samtidigt, och väldigt få svar finns.   

Vi kan se i våra återkommande undersökningar av barns och ungas medievanor (Ungar & medier) att barn själva upplever sig som trygga på nätet, men vi i vuxenvärlden verkar se mer risker. Vad tror du det beror på att barn och unga själva upplever sig som trygga?
– Erfarenhet. Det är ju inte konstigare än att om man rör sig mycket i en miljö så skapas en förutsägbarhet. Vi föräldrar har fått en unik inblick i barnens liv, en inblick tidigare föräldragenerationer aldrig hade. Då är det lätt att vi övertolkar, liksom att vi kräver ännu mer kontroll för att se till att de vi tycker är hemskt inte ska drabba våra barn.  

Hur tror du att Digital Services Act kan komma att förändra hur de digitala plattformarna ansvarar för barns säkerhet online?
– Det är väl ännu lite för tidigt att säga, det finns alltid risken att när stora amerikanska företag ska anpassa sig till lokala föreskrifter så ändras bara det juridiska. Det vill säga, man gör kosmetiska förändringar. Samtidigt är det även i USA just nu många regleringsinitiativ, så förhoppningsvis håller det igång techbolagen och skapar förändringar. Men jag vill också framhålla att det här inte är en frälsande lösning, lösningen måste vara att föräldrar pratar mer med sina barn och försöker hitta bra förhållningssätt till digitala verktyg. Snarare än mer regler behöver barn förstå varför reglerna finns.

Vad tror du är det viktigaste för att skapa ett tryggare internet för barn?
– Svaret är samma på som utanför internet – närvarande vuxna.

Här kan du anmäla dig för att få länk till livesändningen senast 24 oktober!