Mediemyndigheten

Hur skapar vi ett tryggare internet för barn?

Den 25 oktober 2024 anordnade Safer Internet Centre konferensen "Ett bättre internet för barn" med målet att stärka säkerheten för barn och unga på nätet. Syftet med konferensen var att samla vuxna, som arbetar med frågor som berör barn och unga, för att dela kunskap och samverka.

Statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall på Kulturdepartementet inledde dagen med att tala om vuxnas ansvar att skydda barn från skadligt medieinnehåll och hur Digital Services Act (DSA) är ett viktigt steg för att säkerställa tryggare internetanvändning för barn i Sverige och EU.

Digital Services Act

Ett av konferensens huvudämnen var DSA, där Annika Östergren Pofantis från EU-kommissionen beskrev hur lagen - som trädde i kraft i februari 2024 - kräver att plattformar undviker att rikta annonser mot minderåriga och underlättar rapportering av olämpligt innehåll. Vidare diskuterades riktlinjer för att definiera beroendeframkallande design och hur AI påverkar innehållsmoderering. Plattformar som exempelvis TikTok har granskats noggrant av EU- kommissionen för att säkerställa deras efterlevnad av DSA.

Ungdomspanel

Under dagen lyfte Safer Internet Centres ungdomspanel fram unga röster om deras digitala upplevelser - där en öppen dialog mellan vuxna och barn efterlystes. Ungdomspanelen betonade vikten av att vuxna är närvarande på nätet och förebilder för att skapa trygghet. En av paneldeltagarna, Ellen Åberg från Sveriges Ungdomsråd, uppmanade vuxna att utbilda sig i den digitala världen för att bättre förstå barns vardag på nätet.

ECPAT, Bris och Mediemyndigheten

Organisationen ECPAT belyste också riskerna för sexuell exploatering på nätet och vikten av att vuxna får bättre kunskap om hur man kan stötta barn i dessa frågor. Bris lyfte fram behovet av att vuxna engagerar sig i barns digitala liv och att de inte behöver vara experter för att kunna vara ett bra stöd. Mediemyndigheten presenterade även statistik som visar kopplingen mellan digitala medier och barns psykiska hälsa, särskilt hos flickor med neuropsykiatriska diagnoser.

Dagen avslutades med en paneldiskussion om framtida åtgärder för ett tryggare nät. Deltagarna lyfte fram vikten av samarbete mellan olika samhällsaktörer för att stärka barns rättigheter och trygghet på nätet, däribland ökat stöd till utbildningsväsendet.

Konferensen betonade genomgående betydelsen av en fortsatt dialog mellan vuxna och unga och av att skapa ett internet där barn kan känna sig säkra och trygga.

Här kan du ta del av inspelningen av konferensen: