Mediemyndigheten

Mediemyndigheten uppmärksammar den globala MIK-veckan

Den 24-31 oktober 2024 är det den globala veckan för medie- och informationskunnighet (MIK). Här kan du läsa mer om Mediemyndighetens arbete med MIK.

Den globala MIK-veckan är ett initiativ från Unesco och äger rum årligen under vecka 43. Veckan avslutas med en global konferens som anordnas av Unesco. Årets tema är "The new Digital Frontiers of Information: Media and Information Literacy for Public Interest information". Temat undersöker hur ny teknik som generativ AI påverkar spridningen av information. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i landet som på olika sätt ska lyfta medie- och informationskunnighet.

- I en tid med en ökande mängd AI-skapad information i våra medieflöden är det viktigt att alla användare har grundläggande kunskaper om dagens medielandskap. Vi behöver exempelvis kunna förstå skillnaden mellan olika informationstyper, till exempel mellan redaktionellt innehåll och användarskapat innehåll. Men vi behöver också känna tillit – att förstå att det finns källor som är mer trovärdiga än andra och veta vart vi kan hitta trovärdig information, menar Martina Wagner, sakkunnig i MIK-frågor vid myndigheten.

MIK står för medie- och informationskunnighet och omfattar kunskaper, förmågor och attityder som gör att vi kan hantera och förstå vår tids medier och information. Det handlar övergripande om att förstå mediernas roll i samhället och att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information. Det handlar även om att ha kunskaper att kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika medier och sammanhang.

MIK en central del av Mediemyndighetens arbete

Mediemyndigheten har i uppdrag att stärka och främja medie- och informationskunnigheten i hela landet. Myndigheten följer det arbete som genomförs av myndigheter,  mediebranschen, skolväsendet, biblioteket samt folkbildningen gör för att stärka befolkningens medie- och informationskunnighet.

Hur arbetar Mediemyndigheten med MIK?

MIK Sveriges kunskapsbank – ett verktyg med resurser inom MIK

Myndigheten förvaltar MIK Sveriges kunskapsbank, en plattform för delning av kunskap och resurser inom medie- och informationskunnighet. Kunskapsbanken är en söktjänst som samlar resurser från anslutna medlemmar i nätverket MIK Sverige. Här hittar du allt från pedagogiska verktyg för skola och folkbildning till vetenskapliga rapporter och lektionspaket.

Kunskapsbanken är gratis och öppen för alla att ta del av.

Nätverket MIK Sverige

Myndigheten koordinerar det nationella nätverket MIK Sverige. Nätverket etablerades 2020 och består i nuläget av 25 medlemmar, myndigheter och andra statliga aktörer samt nationella organisationer. Syftet i nätverket är att samverka och effektivisera arbetet inom området till gagn för medie- och informationskunnigheten i befolkningen.

MIK-utbildning 2025

Våren 2024 fick Mediemyndigheten i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell satsning för att stärka MIK i befolkningen. Myndigheten ska samverka med nätverket MIK Sverige och ta fram en utbildning om medie- och informationskunnighet som kan användas av hela befolkningen. Satsningen ska öka samhällets motståndskraft mot desinformation och höja befolkningens kunskap om AI. Här kan du läsa mer om uppdraget.