Utredning föreslår grundlagsändringar för ökad tillgänglighet enligt EU-direktiv
Utredningen om mediegrundlagarna och tillgänglighetskrav för vissa medier är nu klar med sitt betänkande. Slutsatsen är att Sverige behöver ändra i grundlagarna för att tillgänglighetsdirektivet ska kunna genomföras fullt ut.
Utredningen har undersökt om EU:s tillgänglighetsdirektiv fungerar med Sveriges grundlagar: tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen - de så kallade mediegrundlagarna. Direktivet ställer bland annat krav på att vissa tjänster ska vara tillgängliga genom textning, tolkning eller uppläsning Direktivet genomförs i Sverige genom lagen om tillgänglighet för vissa produkter och tjänsters tillgänglighet.
Lagen ska börja gälla den 28 juni 2025 men utredningens slutsats är att tillgänglighetsdirektivets krav inte kan följas fullt utan att krocka med mediegrundlagarna. Dessa bör därför ändras för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjligheter som andra att delta i samhället och dra nytta av olika tjänster och produkter.
Fem nya regler - delegationsbestämmelser
Utredningen - där en medarbetare på Mediemyndigheten har deltagit som expert - föreslår ändringar i form av fem nya regler. Det innebär två nya delegationsbestämmelser i tryckfrihetsförordningen och tre nya bestämmelser i yttrandefrihetsgrundlagen. Dessa ska göra det möjligt att kunna tillämpa tillgänglighetsregleringen fullt ut.
Det handlar om krav på information om tillgänglighet och att den ska vara lätt att förstå och läsa. Förslagen handlar även om krav på tekniska funktioner i program, exempelvis att en tv-tittare ska kunna styra till exempel textning eller tolkning. Utredningen föreslår dessutom att tillgänglighetstjänster till tv-program alltid ska följa med. Det betyder att textning, tolkning och liknande måste sändas med programmen. Det ska gälla oavsett vilket företag som sänder programmet. Ändringarna ska göra att alla kan få den information de behöver.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2027 och det är först då som tillgänglighetskraven kan gälla fullt ut för de traditionella massmedieföretagen.
Övriga myndigheter som berörs av tillgänglighetsdirektivet är Post- och telestyrelsen, Myndigheten för tillgängliga medier, Konsumentverket och Transportmyndigheten.
Här kan du läsa mer om:
Tillgänglighetsdirektivet och Mediemyndighetens roll
SOU 2024:96 Mediegrundlagarna och tillgänglighetskrav för vissa medier
PTS: Digin - Vägledning och inspiration om digital inkludering