Granskningsnämnden har fått in många anmälningar mot program om konflikten i Gaza. Mellan den 7 oktober 2023 och 7 oktober 2024 har vi lagt 1582 anmälningar för prövning, sammanlagt 294 ärenden. Vi har avgjort 249 ärenden, 1418 anmälningar. Vi har 45 ärenden kvar att handlägga innehållande 165 anmälningar. Av 249 ärenden har 6 lett till fällningar och resten har friats. Myndigheten har under året fått ett flertal frågor om mediernas rapportering. I detta blogginlägg ger vi svar på en del av dem.
Representanter från Safer Internet Centres i Europa möttes den 17–18 april 2024 i Warszawa för gemensamma utbildningsdagar, med fokus på bland annat risker för utsatthet på nätet och implementeringen av Digital Services Act. Med över 200 deltagare inklusive experter från EU-kommissionen och tech-branschen, var konferensen en viktig arena för utbyte av kunskap och erfarenheter om barn och ungas trygghet online.
Mellan den 27 februari och 1 mars 2024 samlades MIK-representanter från hela Europa i Bryssel för konferensen ”Media Literacy Matters”. Mediemyndighetens Martina Wagner, sakkunnig i MIK-frågor, och Catharina Bucht, utredare, var på plats under konferensen.
Den 21–22 september 2023 träffades de nordiska mediemyndigheterna för ett årligt möte i Sverige. Mötet handlade bland annat om ny europeisk lagstiftning som är på gång och hur mediemyndigheterna kan fördjupa sitt samarbete i framtiden.
Arbetet med att motverka desinformation i den digitala miljön fortsätter inom European Regulators Group for Audiovisual Media Services (Erga) för EU:s mediemyndigheter. En viktig fråga just nu är att implementera uppförandekoden mot desinformation (Code of Practice on Disinformation) som tagits fram av EU-kommissionen.
Regeringen beslutade den 14 oktober 2021 att tillsätta en Mediestödsutredning med syfte att utreda och förankra förändringar i press- och mediestöden. Den 27 juni 2022 redovisade utredningen sina förslag med avsikten att bestämmelserna om det nya mediestödet ska gälla från och med den 1 januari 2024.
Vår myndighet har i uppdrag att sprida kunskap om medieområdet samt sprida information om gällande regler och beslut av betydelse. Det gör vi på lite olika sätt, bland annat föreläser vi för studenter på högskolor. Målsättningen är att vi ska var delaktiga, relevanta och tillförlitliga. En del i det uppdraget är därför att föreläsa för studenter och att träffa programföretagen.