Över 200 deltagare samlades i Warszawa för ett säkrare internet
Representanter från Safer Internet Centres i Europa möttes i Warszawa för gemensamma utbildningsdagar, med fokus på bland annat risker för utsatthet på nätet och implementeringen av Digital Services Act. Med över 200 deltagare inklusive experter från EU-kommissionen och tech-branschen, var konferensen en viktig arena för utbyte av kunskap och erfarenheter om barn och ungas trygghet online.
Safer Internet Centres årliga konferens hölls denna gång i Warsawa den 17–18 april. Den samlade Insafe- och INHOPE-nätverken, inkluderande alla tre organisationer i Safer Internet Centren: kunskapscenter, hjälplinje och rapporteringslinje. Myndigheten deltog tillsammans med projektledarna Elina Johnsson från Bris och Nelly Corneteg från ECPAT. Vi tillsammans representerande Safer Internet Centre Sverige. Med över 200 engagerade deltagare deltog även representanter från den koordinerande organisationen European Schoolnet (EUN), EU-kommissionen, samt ett urval experter från tekniksektorn.
Programmet täckte en rad aktuella ämnen, bland annat de senaste riskerna för utsatthet på nätet, nyheter om implementeringen av EU:s förordning om en inre marknad för digitala tjänster (DSA) i Irland och Tjeckien, samt problematiken kring könsbaserat våld online. Ett uppskattat inslag i programmet var presentationen av olika länders utbildningsmaterial, där Frankrike vann med sitt initiativ "Stop la violence!" Accueil | Stop la violence! Vårt utbildningsmaterial Dina rättigheter online fick också fina omdömen i tävlingen.
Ett särskilt uppskattat inslag var seminariet där Nelly Corneteg från ECPAT presenterade rapporten Då tog hon en screen och allt började. Rapporten handlar om barns upplevelser av sexuell utpressning på nätet, vilket ledde till en fördjupad diskussion om ECPATs arbete.
Medverkande på bild: Eva Widgren, Idah Klint, Elina Johnsson, Annika Engstöm och Nelly Corneteg.
Konferensen fokuserade även på uppföljning och planering kring nästkommande "Safer Internet Day". Med sikte på 2025 planeras hela februari att uppmärksamma säkerhetsfrågor på nätet, med en särskild höjdpunkt den 11 februari.
Vidare innehöll konferensen interaktiva inslag såsom "speed-dates" med ungdomsrepresentanter från Polen. De gav insikter i ungas användning av sociala medier som en viktig - om än utmanande - del av deras sociala liv.
Att dela erfarenheter och nätverka med andra Safer Internet Centres, samt att få uppdateringar från EU-kommissionen och andra experter, är ovärderligt för att kontinuerligt förbättra vårt arbete med att säkerställa barn och ungdomars trygghet på nätet.
/Idah Klint, Annika Engström och Eva Widgren, Mediemyndigheten