Mediemyndigheten

Material från Safer Internet Centre

Barn sitter vid skrivbord framför en läsplatta och tittar in i kameran
Foto: Julia Cameron, Pexels.

Som kunskapscenter inom ramen för Safer Internet Centre tar Mediemyndigheten fram rapporter och material om aktuella ämnen. Här har vi samlat det material som hittills har tagits fram under projektperioden 2023/2024. Denna sida uppdateras kontinuerligt under hela projektet.

Rapporter

Gaming disorder - en kunskapsöversikt

Rapporten "Gaming disorder - en kunskapsöversikt" sammanställer forskning om gaming disorder och  riktar sig till praktiker på området. Rapporten lyfter bland annat pojkars överrepresentation bland de som uppfyller kriterier för gaming disorder och problematiken kring manipulativ design. 

Sammanfattning av Gaming disorder – en kunskapsöversikt

Här hittar du en sammanfattning av rapporten "Gaming disorder – en kunskapsöversikt" på svenska.

Summary of Gaming disorder – A Research Overview

Här hittar du en summering av rapporten "Gaming disorder - en kunskapsöversikt" på engelska. 

Barns och ungas influencers - en fokusgruppsstudie

Rapporten "Barns och ungas influencers - en fokusgruppsstudie" lyfter barns och ungas egna perspektiv om influencers. Rapporten bygger på intervjuer med 61 barn i mellan- och högstadieålder. 

Summary of Children and Young People's Influencers – A Focus Group Study

Här hittar du en summering av rapporten "Barns och ungas influencers - en fokusgruppsstudie" på engelska. 

Mellan gemenskap och utsatthet

Rapporten "Mellan gemenskap och utsatthet" handlar om digitala medier och psykisk ohälsa bland unga tjejer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Rapporten bygger på data från Ungar & medier, Sveriges största undersökning av barns och ungas medievanor.

Summary of In Between Community and Vulnerability

Här hittar du en summering av rapporten "Mellan gemenskap och utsatthet" på engelska.

Barn, unga och influencers - en forskningsöversikt

Rapporten ”Barn, unga och influencers” är en forskningsöversikt som bland annat visar att influencers har en central roll i barns och ungas vardagsliv.

Rapport om ungas perspektiv på skadlig mediepåverkan

Denna rapport redogör för resultaten av en intervjustudie som
fokuseras på frågor rörande sociala medier. Syftet med rapporten är att
utveckla en förståelse för ungas perspektiv på skadlig mediepåverkan.

Vad är medier? - en intervjustudie med barn och unga om betydelsen av medierelaterade ord

Studien innehåller intervjuer med drygt 80 barn och unga i åldrarna 9–16 år. Avsikten med studien är bland annat att stärka rapportserien Ungar & mediers reliabilitet och validitet. Ungar & medier är Sveriges största undersökning av barns och ungas medievanor.

Annat material

Färgglad bild med emoijis och texten Dina rättigheter online

Utbildningsmaterialet Dina rättigheter online

Utbildningsmaterialet ”Dina rättigheter online” handlar om barns rättigheter på nätet och riktar sig till skolbibliotekarier, kuratorer samt barn och unga.

 

Flicka med glasögon tittar på sin mobil bakom en burk med målarpenslar
Lärarhandledning upphovsrätt

Lärarhandledning i ämnet upphovsrätt

Lärarhandleningen i ämnet upphovsrätt är kopplad till videoserien Lilla upphovsrättsfrågan som innehåller tio korta informativa videoklipp. Materialet vänder sig främst till lärare på mellan- och högstadiet.

 

 

Screenshot av sajten Kollaspelet.se

Kollaspelet.se - en föräldraguide om spel

”Kollaspelet” är en guide till olika populära spel bland barn. Webbplatsen beskriver hur spelen fungerar och om det finns risker i spelen som du som vuxen behöver känna till. Kollaspelet riktar sig till vårdnadshavare och personer som arbetar med barn och unga som spelar.

 

 

Vad vet vi om skärmanvändningen hos de yngsta och deras föräldrar?

Detta är ett faktablad som riktar sig till dig som jobbar inom barnhälsovård. Här berättar vi om forskning kring hur barns hälsa och utveckling respektive samspelet mellan barn och vårdnadshavare kan påverkas av digital medieanvändning. För till exempel föräldrasamtal på BVC finns diskussionsfrågor kring ämnet.

Föräldraguider

Hand som håller i en mobiltelefon

Föräldraguide: Kan skönhetsidealen på nätet vara skadliga?

Föräldraguiden "Kan skönhetsidealen på nätet vara skadliga?" handlar om kopplingen mellan sociala medier, algoritmer och ätstörningar och riktar sig främst till föräldrar och vårdnadshavare.

 

Tonåring med mobiltelefon

Föräldraguide "Påverkas mitt barn av influencers?"

Föräldraguiden "Påverkas mitt barn av influencers" beskriver hur barn och unga påverkas av influencers och vad forskningen säger. Guiden riktar sig främst till föräldrar och vårdnadshavare.

 

Poddar

Poddavsnitt i Ätstörningspodden. Foto: Anna Ehn, Ätstörningspodden

Ätstörningspodden #35 - "Alla andra är smalare än jag"

I ett avsnitt av podcasten Ätstörningspodden redogör Mediemyndighetens utredare Anne Bachmann för vad vi egentligen vet om vilken koppling det finns mellan sociala medier, algoritmer och ätstörningar.

Avsnittet är ett samarbete mellan Ätstörningspodden och Safer Internet Centre.

 

Screenshot Våra barn och nätet

Våra barn och nätet - Influencers - så påverar de våra barn

I ett avsnitt av Internetstiftelsens podcast Våra barn och nätet diskuterar Mediemyndighetens utredare David Cardell hur barn och unga påverkas av influencers. 

För barn och unga

Screenshot text om algoritmer

Algoritmer –  hur funkar de egentligen? 

Texten "Algoritmer –  hur funkar de egentligen?" beskriver hur algoritmer fungerar och vilka kopplingar som finns mellan algoritmer och skeva kroppsideal. Texten är framtagen för barn och unga.

 

Screenshot från texten Tonårstjejer med NPF är mer utsatta online

Tonårstjejer med NPF är mer utsatta på nätet

Texten "Tonårstjejer med NPF är mer utsatta på nätet" beskriver hur unga tjejer med NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) mår på nätet. Texten är framtagen för barn och unga och bygger på rapporten "Mellan gemenskap och utsatthet - en rapport om digitala medier och psykisk ohälsa bland unga tjejer med NPF"

 

Två unga tjejer tittar i en mobiltelefon.

De flesta barn och unga är positiva till influencers

Texten handlar om rapporten "Barn, unga och influencers - En forskningsöversikt". Där har Mediemyndigheten intervjuat barn och unga i åldern 9–15 år, och svaren visar bland annat att mer än än hälften av alla barn i åldern 9–12 år följer olika influencers. De intervjuade är mestadels positiva till influencers.

 

Barn som spelar datorspel

Det finns både bra och dåliga saker med datorspelande

Texten "Det finns både bra och dåliga saker med datorspelande" handlar om gaming disorder och vilka risker det finns med att spela för mycket.  Texten bygger på Mediemyndighetens kunskapsöversikt om gaming disorder. Texten riktar sig till barn och unga. 

 

Screenshot från Attention Ungs TikTok

Ung tjej med NPF? Samarbete med Attention Ung

Tillsammans med Riksförbundet Attentions ungdomssatsning Attention Ung har vi tagit fram material riktat till dig som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). På Attention Ungs hemsida hittar du dels ett självskattningstest för dig som har en NPF-diagnos och vill ha hjälp att hantera din tillvaro på nätet. Vi har också tagit fram filmer där unga tjejer själva får berätta om sina erfarenheter av nätet och ge tips på hur man kan agera om man utsätts för något obehagligt på nätet.

Medfinansiärer EU och Vinnova