Vägledande avgöranden mediestödsnämnden
Här kan du läsa om vägledande avgöranden från Mediestödsnämnden som berör viktiga aspekter av mediestöd.
Robot-text kan utgöra exklusivt, egenproducerat innehåll under vissa förutsättningar
Dnr 24/00589, 15 maj 2024, Mark-Posten
Av mediestödsintyget i ärendet framgick att cirka 46 procent av det redaktionella innehåll som i intyget beräknats som exklusivt, egenproducerat innehåll bestod av så kallad "robot‐text" från företaget United Robots. ”Robot-text” är automatiserad text, som till exempel handlar om trafiknyheter, fastighetsaffärer, väder, sport, företagande och årsredovisningar. Materialet är beställt av och endast för mediet.
Mediestödsnämnden uttalade följande i beslutet.
”Av en kommentar av mätinstitutet i mediestödsintyget i ärendet framgår att Mark-Posten har ett exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll som till cirka 46 procent består av så kallad robot‐text, det vill säga automatiserad text, som till exempel handlar om trafiknyheter, sport och väder, och som är beställt av och enbart för mediet. Mediestödsnämnden konstaterar att den så kallade robot-texten utgörs av material som köpts in exklusivt för det allmänna nyhetsmediet. Mediestödsnämnden gör mot denna bakgrund – och eftersom innehållet i det aktuella ärendet underskrider hälften av det totala exklusivt, egenproducerade redaktionella innehållet – bedömningen att materialet får beräknas som exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll.”
Enligt mediestödsnämnden får alltså så kallad robot-text räknas som exklusivt, egenproducerat redaktionellt innehåll om det
- köpts in exklusivt för det allmänna nyhetsmediet,
- underskrider hälften av det totala exklusiva, egenproducerade redaktionella innehållet.
En gemensam mediemätning kan göras om medierna har minst 75 procent gemensamt redaktionellt innehåll
Dnr 24/00599, 15 maj 2024, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet
Av utredningen i ärendet framgick bl.a. följande. Ägaren Bonnier News Local AB har ansökt om allmänt redaktionsstöd för Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet. Titlarna har vid tidpunkten för beslutet egna ansvariga utgivare. Titlarna hade under mätperioden i hög grad ett gemensamt redaktionellt innehåll. Falköpings Tidning som är störst hade enligt ett separat mediestödsintyg under mätperioden den 1 januari – 30 juni 2023 ett exklusivt egenproducerat redaktionellt innehåll som uppgick till 23 procent enligt mediestödsförordningen (2018:2053). Således var 77 procent av det redaktionella innehållet gemensamt med de övriga två titlarna. Bonnier News Local AB uppskattar att andelen gemensamt redaktionellt innehåll som delades mellan samtliga titlar uppgick till ungefär 90 procent i Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet under mätperioden.
Mediestödsnämnden uttalade bland annat följande i beslutet.
”Eftersom det gemensamma redaktionella innehållet uppgick till 75 procent eller mer av det totala redaktionella innehållet bedömer mediestödsnämnden också att en sammanlagd mediemätning kan ligga till grund för bedömningen.”
Mediestödsnämndens beslut innebär att om det vid bedömningen av om flera allmänna nyhetsmedier ska ses som ett och samma nyhetsmedium framkommer att det gemensamma redaktionella innehållet uppgår till 75 procent eller mer av det totala redaktionella innehållet så kan en sammanlagd (gemensam) mediemätning ligga till grund för bedömningen.
Kostnaderna för en så kallad tilläggsprodukt får räknas med i kostnadsblanketten
Dnr 24/00823, 15 maj 2024, Omni
Av utredningen i ärendet framgick bl.a. följande. Omni är i huvudsak en gratis nyhetsapp som finansieras genom annonser. Omni Mer, som är en integrerad del av Omni, är en så kallad freemiumprodukt med ett fördjupande och förklarande innehåll. Man behöver vara prenumerant för att ta del av innehållet. Omni Ekonomi är i stället en premiumprodukt med en egen app och egen webbsida, som kräver en separat prenumeration för att få tillgång till innehållet. Omni Ekonomi har till skillnad från Omni Mer en egen databas med ett eget utgivningsbevis. Omni är en nyhetstjänst som täcker flera områden som till exempel inrikes och utrikes nyheter, medan Omni Ekonomi behandlar ekonomi, marknad och näringsliv. Omni, Omni Mer och Omni Ekonomi har samma ansvarige utgivare och redaktionerna är samorganiserade.
Mediestödsnämnden uttalade följande i beslutet.
”Mediestödsnämnden gör inledningsvis bedömningen att Omni Mer, en prenumererad så kallad freemiumprodukt, är en integrerad del av Omni och därför får anses utgöra en och samma produkt som Omni. Mediestödsnämnden konstaterar vidare att Omni och Omni Ekonomi innehåller olika typer av nyheter och har skilda finansieringsmodeller. De har vidare olika appar, webbsidor och individuella utgivningsbevis för sina databaser. Redaktionerna är dock integrerade och Omni och Omni Ekonomi har samma ansvarige utgivare. Nämnden bedömer att Omni Ekonomi ska anses utgöra en så kallad tilläggsprodukt till Omni. Kostnaderna för tilläggsprodukten får räknas med i Omnipunktse AB:s kostnadsredovisning för Omni. Mediemätningen i ärendet ska dock endast omfatta huvudprodukten (jfr 12 § Mediemyndighetens föreskrifter (MEMYFS 2024:1) om mediestöd enligt vilken huvudprodukten självständigt ska uppfylla de allmänna förutsättningarna för stöd enligt 6 § lagen om mediestöd).”
Mediestödsnämndens beslut innebär att om det allmänna nyhetsmediet har en tilläggsprodukt, får kostnaderna för tilläggsprodukten räknas med i kostnadsblanketten. Mediemätningen ska dock bara omfatta huvudprodukten. Vid sin bedömning av Omni Ekonomi som en tilläggsprodukt beaktade nämnden att produkten hade en annan typ av nyheter, en annan finansieringsmodell, en annan app, webbsida, eget utgivningsbevis och samma redaktion.