Mediemyndigheten

Drygt 15 miljoner i varannandagsstöd till 30 nyhetstidningar

Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2024. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på utgivningsdagen.

Mediestödsnämnden har fattat beslut att bevilja drygt 15 miljoner kronor i varannandagsstöd till 30 allmänna nyhetstidningar. Stödet, som är ett rättighetsstöd, kan lämnas till tryckta nyhetstidningar för exemplar som delas ut i områden där det inte finns morgondistribution av dagstidningar. Det ska kompensera tidningarna för ökade distributionskostnader efter övergången till postutdelning varannan dag. Varannandagsstöd är ett omställningsstöd och kommer successivt trappas ner för att efter 2025 upphöra.

Bakgrund

Från och med den 2 maj 2022 har Postnord gått över till utdelning av post varannan dag. Det påverkar tidningsläsare i områden där Postnord har varit den enda distributören av nyhetstidningar och som då inte längre kan ta del av en daglig tidning. Regeringen införde därför under 2022 ett nytt stöd för tidningsdistribution som kan lämnas till allmänna nyhetstidningar. Syftet med stödet är att förbättra möjligheterna att nå ut med en daglig tidning till medborgare i hela landet och kan sökas årligen under en femårsperiod.

Här kan du läsa mer om beviljade stöd