Mediemyndigheten

En vecka om barns trygghet på nätet

På måndag börjar Safer Internet Week, en vecka med fokus på barns och ungas trygghet på nätet. Safer Internet Centre (Mediemyndigheten, Bris och ECPAT) arrangerar en rad kunskapshöjande aktiviteter, som ett webbinarium på Safer Internet Day. 

Safer Internet Week uppmärksammas internationellt i EU och flera länder utanför unionen och många evenemang runt om i Sverige uppmärksammar barns och ungas trygghet – och rättigheter – på nätet. Safer Internet Centres evenemang vänder sig såväl till barn, tonåringar och vuxna – professionella och föräldrar. 

Två kvinnor och en man i en studio.

Eva Widgren, Lianna Hallsénius och David Cardell från Mediemyndigheten och Safer Internet Centre. Foto: Christer Körnbäck/Plus 46 Studio

– "Tillsammans skapar vi ett bättre internet" är den slogan som används i EU och jag tycker att den på ett bra sätt sammanfattar veckan. Sen måste vi även resten av året arbeta för att nätet ska vara en trygg och rolig plats för alla, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre. 

För dig som jobbar med barn och unga – eller är intresserad av barns och ungas medieanvändning – ordnar Safer Internet Centre ett webbinarium på Safer Internet Day på tisdag den 6 februari. Där berättar Mediemyndigheten, Bris och ECPAT om aktuella rapporter och frågor tillsammans med andra aktörer från den offentliga sektorn, civilsamhället och näringslivet.

Safer Internet Centre har också tagit fram tre filmer för mellanstadiet där barns egna berättelser utgör stommen. I filmerna diskuteras frågor kring barns och ungas trygghet online och till varje film finns diskussionsfrågor för att skapa samtal i klassen. Hittills har det kommit in 180 anmälningar från skolor som vill ta del av filmerna. 

Innehållsrik vecka för Safer Internet Centre 

Det händer mycket mer än så under Safer Internet Week, och flera inslag bygger på sådant som unga själva har bidragit till. Mediemyndigheten lanserar utbildningsmaterialet ”Dina rättigheter online” som handlar om barns rättigheter på nätet och riktar sig till skolbibliotekarier, kuratorer, barn och unga.

Under veckan hålls även nästa möte med Safer Internet Centres ungdomspanel som Mediemyndigheten koordinerar. Ungdomspanelen består av flera ungdomsorganisationer som bidrar till projektet genom att komma med idéer och synpunkter. Nästa möte hålls den 8 februari med temat “Hot och hat på nätet”. Här kan du läsa mer om ungdomspanelen. 

Nätet är en plats där man kan bli utsatt på olika sätt – mobbad eller utsatt för sexuella kränkningar. Bris uppmärksammar barns och ungas trygghet på nätet under Safer Internet Week genom en föreläsning och en särskild temachatt. Om man vill ta del av mer kunskap om vad barn själva säger om exempelvis vikten av vuxnas närvaro i barnens liv på nätet kan man ta del av en halvtimmes föreläsning av Bris den 5 februari kl. 12.00.

För barn och unga som vill ställa frågor anonymt och få svar av en kurator har Bris även en öppen chatt måndag 5/2 till fredag 9/2 kl. 15.00. Där kan man även se vad andra barn och unga funderar på.

Den 8 februari ordnar ECPAT ett digitalt föräldramöte där man kan samtala och lyfta föräldrafrågor om hur vanligt det är att barn och unga får ta emot nakenbilder i sina flöden. 

Alla kan uppmärksamma Safer Internet Day 

Faktum är att alla kan vara med och uppmärksamma Safer Internet Day genom att sprida kunskap och information under Safer Internet Week! Det kan vara alltifrån att dela ett inlägg och diskutera frågorna i skolan eller på arbetsplatsen, till att anordna en temavecka eller göra en undersökning. 

Prinsparets stiftelse har valt att anordna en internationell konferens den 6 februari. Där samlas experter från hela världen på konferensen “Ctrl + Rights” för att diskutera barns rättigheter och trygghet på nätet, med fokus på konkreta handlingsförslag. Prinsparets stiftelse arbetar inom området Trygghet på nätet med fokus på barn och unga. 

– Det är väldigt roligt att barns och ungas trygghet på nätet uppmärksammas på så många olika vis och till olika målgrupper. Safer Internet Day är ett bra tillfälle att prata om dessa frågor, sammanfattar Annika Engström. 

Fakta: Safer Internet Day 6 februari 

Safer Internet Day är ett kunskapsfrämjande event som firas världen över i februari varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma barn och ungas trygghet på nätet. 
Safer Internet Day 2024 äger rum den 6 februari.