Ny rapport om digitala medier och psykisk ohälsa bland tjejer med NPF
Mediemyndigheten släpper en rapport med fokus på unga tjejer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och hur de påverkas av digitala medier. I rapporten analyseras sambandet mellan självskattat psykiskt välbefinnande och medieanvändningen hos unga tjejer med psykisk funktionsnedsättning i åldrarna 13–18 år.
Mediemyndighetens rapport “Mellan gemenskap och utsatthet – en rapport om digitala medier och psykisk ohälsa bland unga tjejer med NPF” fokuserar på unga tjejer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och hur de påverkas av digitala medier. I rapporten analyseras sambandet mellan självskattat psykiskt välbefinnande och medieanvändningen hos unga tjejer med psykisk funktionsnedsättning i åldrarna 13–18 år.
I rapporten framgår det att medievanor hos unga tjejer med psykisk funktionsnedsättning skiljer sig från andra unga i samma ålder. Unga tjejer med psykisk funktionsnedsättning ägnar till exempel mer tid åt sociala medier och använder i större utsträckning mobiltelefoner och surfplattor än andra grupper i samma ålder. Dessa tjejer umgås även med vänner digitalt i högre utsträckning än andra tjejer i samma ålder.
– Vi har under en längre tid kunnat se att unga tjejer med psykiska funktionsnedsättningar har en medieanvändning och ett självskattat psykiskt välbefinnande som skiljer sig från andra barn i samma ålder. Därför har det känts väldigt viktigt att lära oss mer om hur de sakerna hänger ihop och att på olika sätt dela den kunskapen med personer som kan hjälpa och stötta unga tjejer med psykiska funktionsnedsättningar, säger Martin Karlsson, utredare på Mediemyndigheten och en av författarna till rapporten.
Mer utsatta för obehag på nätet
Rapporten lyfter att unga tjejer med psykisk funktionsnedsättning i betydligt högre utsträckning än andra unga i samma ålder uppger att de blivit utsatta för obehagliga upplevelser på nätet, som exempelvis mobbning, att bli ombedda att skicka nakenbilder från någon okänd eller fått obehagliga bilder i sociala medier. Den jämförelsevis utbredda utsattheten på nätet i kombination med den höga användningen av sociala medier i gruppen sammanfaller också med en hög nivå av nedsatt psykiskt välbefinnande.
Mer material för målgruppen på gång
Förutom rapporten kommer det även att publiceras material i form av filmer och quiz riktade till målgruppen som görs i samverkan med Riksförbundet Attention och publiceras under nästa vecka.
–Det är väldigt bra att vi har fått möjligheten att lyfta den här gruppen, både genom mer kunskap i och med rapporten men även genom ett mer riktat stöd direkt till målgruppen via filmerna och quizen som görs tillsammans med ambassadörer från Attention Ung, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre Sverige.
Fakta om rapporten
Rapporten tar avstamp i slutsatserna från Mediemyndighetens tidigare undersökningar Ungar, medier och psykisk ohälsa samt Ungar & medier 2023 . Rapporten är skriven av Yvonne Andersson, Martin Karlsson och Liv Agdalen vid Mediemyndigheten.
Vidare utgör rapporten en av flera publikationer inom ramen för projektet Safer Internet Centre Sverige som drivs av Mediemyndigheten tillsammans med Bris och ECPAT med finansiering från EU programmet DIGITAL Europe och Vinnova.