Mediemyndigheten

Skydda ditt fria val – ny informationsfilm om EU-valet och desinformation

Den 6–9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Inför valet har EU-organet ERGA tagit fram en informationsfilm om vikten av att vara källkritisk. Här kan du se filmen.

Snart kommer runt 400 miljoner EU-medborgare att ha möjlighet att rösta på sina företrädare i Europaparlamentet. Erga, de europeiska mediemyndigheternas samarbetsorgan, har tagit fram en informationsfilm om vikten av källkritik inför valet. 

Mediemyndigheten har bidragit i arbetet med att ta fram en svensk översättning av informationsfilmen. 

Ska motverka desinformation inför valet 

Filmen har tagits fram som en del av arbetet att motverka desinformation och annan skadlig informationspåverkan inför valet.  

Ny teknik har gjort det möjligt att sprida information – men även att manipulera bilder och text i en ny omfattning. Felaktig information kan användas till att hindra människor från att fatta välgrundade beslut. Det kan också avskräcka människor från att rösta, vilket riskerar undergräva de demokratiska processerna.   
Att bekämpa desinformation är en viktig fråga för EU-kommissionen och medlemsstaterna.

Vill du ha tillgång till filmen för spridning inom din verksamhet? Kontakta presskontakt@mediemyndigheten.se

Om Mediemyndighetens samverkan med Erga 

Inom EU finns det två samarbetsorgan där Mediemyndigheten deltar aktivt, varav en av dessa är gruppen för regleringsmyndigheter för audiovisuella medietjänster (Erga). Erga skapades av EU-kommissionen 2014 och består av tillsynsmyndigheter på medierättens område. Erga ska bland annat bistå kommissionen med råd och sakkunskap.

Läs mer om Mediemyndighetens arbete i internationella frågor här.