Mediemyndigheten

Journalisters säkerhet är en del av Mediemyndighetens verksamhet

Mediemyndigheten arbetar med frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige. Vi för en löpande dialog med aktörer som arbetar med att stärka skyddet för, och ge stöd till, utsatta journalister.

Trakasserier, hot och våld mot journalister är ett stort och allvarligt globalt problem. I Europa har vi sett en kraftig ökning av problemen de senaste två decennierna. Mängden trakasserier riktade mot journalister i deras arbete ökar också i Sverige.

Nästan hälften av alla journalister i Sverige anpassar i dag sin rapportering för att slippa näthat och hot (se faktaruta), vilket kan leda till en påverkan på yttrandefriheten och mediemångfalden i Sverige.

Dialoger ett led i vårt arbete

Journalisters säkerhet är en del av Mediemyndighetens verksamhetsområde, liksom värnandet av yttrandefriheten och mediemångfalden. Journalisters säkerhet är viktig för demokratin och rör därför alla som bor i Sverige.

Vi för löpande dialog med en lång rad aktörer som är centrala i arbetet för att motverka uppkomsten av, och skydda journalister från, trakasserier, hot och våld.

Samtidigt bidrar vi till Europarådets kampanj Journalists matter genom att vi ingår i ett nätverk som utbyter erfarenheter och deltar i internationella konferenser samt kommunicerar det svenska arbetet kring journalisters säkerhet via kampanjen.

Under förra året arbetade Mediemyndigheten med journalisters säkerhet i form av ett regeringsuppdrag, och från 1 januari 2025 ingår arbetet i myndighetens instruktion.

Föra dialog och verka för yttrandefrihet

Mediemyndigheten ska enligt sin instruktion från regeringen ”följa frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige och föra dialog med nationella aktörer som arbetar för att stärka skyddet för journalister och som ger stöd till utsatta journalister …”.

Enligt instruktionens första paragraf ska Mediemyndigheten inom sitt verksamhetsområde ”verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet”.