Mediemyndigheten

Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa pressmeddelanden, nyheter och vår medieblogg.  Här finns även våra logotyper och pressbilder.

Pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum: Via TT. För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

E-post: presskontakt@mediemyndigheten.se 

Logotyp och pressbilder

42 träffar
  • Nyhet /
    MPRT återkallar utgivningsbevis

    Myndigheten för press, radio och tv ändrar praxis för utgivningsbevis till offentliga aktörer. Som ett första steg har myndigheten valt att återkalla utgivningsbeviset för webbplatsen mprt.se Myndighetens utgivningsbevis utfärdades av dåvarande Radio- och TV-verket år 2005 och har förnyats och ändrats till att gälla för MPRT:s webbplats mprt.se

  • Nyhet /
    Barn drabbas oftare av digitala hatbrott

    En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att barn är något överrepresenterade i polisanmälningar om ofredande respektive olaga hot med hatbrottsmotiv i digitala miljöer.

  • Nyhet /
    Mediestödsnämnden fördelar driftsstöd för 2023

    Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 14 december 2022 beslutat om fördelningen för en stor del av ansökningarna om driftsstöd för 2023. I år har landets tidningsföretag sökt stöd för utgivningen av 82 olika dagstidningar och mediestödsnämnden beviljar nu stöd till 71 av dessa.

  • Nyhet /
    Erga stöder förslaget om en ny Mediefrihetsförordning (EMFA)

    Den 25 november 2022 presenterade Erga sin hållning gällande EU-kommissionens förslag till en europeisk reglering om mediefrihet (EMFA). Detta innebär att Erga stödjer det stora lagstiftningsprojekt som syftar till att skydda mediernas frihet, mångfald och oberoende samt säkerställa en välfungerande inre marknad för medier i EU.

  • Nyhet /
    Satsning för barns trygghet på nätet

    Tillsammans med Bris och ECPAT går vi nu samman för barns och ungas trygghet på internet. Sedan 2021 driver vi tillsammans med Bris, Sveriges Safer Internet Centre, ett EU-projekt som syftar till att öka barns och ungas trygghet på internet. Nu utvidgas samarbetet till barnrättsorganisationen ECPAT.

  • Nyhet /
    Ljudet blir en allt viktigare del av mediekonsumtionen

    Teknikutveckling, nya tjänster och nya konsumentbeteenden gör att ljudet är på frammarsch. I Sverige är den analoga FM-radion fortfarande den viktigaste plattformen för den kommersiella radion och även för Sveriges Radio.

  • Nyhet /
    Psykiska besvär och sociala medier visar samband i rapport

    Det finns samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av sociala medier redan hos 9–12-åriga barn, särskilt flickor. Det framgår av den nya rapporten Unga, medier och psykisk ohälsa — Uppföljning 2020 under Covid 19-pandemin.

  • Nyhet /
    Utlandsspioneri blir ett tryck- och yttrandefrihetsbrott

    En ändring av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen har beslutats av riksdagen med syfte att stärka skyddet för hemliga uppgifter inom internationella samarbeten, som till exempel EU, Nato och FN. Lagändringen syftar även till att täppa till luckor i den svenska spionerilagstiftningen.

  • Nyhet /
    EU föreslår en ny reglering om mediefrihet

    Europeiska kommissionen har nu föreslagit en ny reglering om mediefrihet, European Media Freedom Act (EMFA), som syftar till att skydda mediernas mångfald och oberoende. Den föreslagna regleringen kommer kräva att medlemsländerna, vissa digitala plattformar och medieföretagen själva på olika sätt respekterar mediefriheten, ökar transparensen och bättre skyddar journalister.

  • Nyhet /
    Mediekonsumtionen är fortsatt på en högre nivå än innan pandemin

    Mediernas roll och funktion har betytt extra mycket för oss under de två åren som pandemin har pågått. Det visar vår senaste rapport Medieutveckling 2022 - Mediekonsumtion. Tiden vi spenderar på medier fortsätter ligga på en högre nivå än innan pandemin. Under 2021 minskade den med sju minuter jämfört med året innan men den stannar ändå kvar på en högre nivå än tidigare uppmätta år.