Andelen journalister som avstår från att rapportera om vissa ämnen på grund av trakasserier, främst via internet, har ökat.
Journalisters säkerhet
Mediemyndigheten följer frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige. Vi för också en löpande dialog med aktörer som arbetar med att stärka skyddet för, och ger stöd till, utsatta journalister i Sverige.
![Person sitter och anteckningar](/globalassets/om-mediemyndigheten/regeringsuppdrag/journalisters-sakerhet/webb-ima221196.jpg?width=1620&mode=crop&heightratio=0.5625&quality=80)
![Person håller i mobil och tittar uppåt](/globalassets/om-mediemyndigheten/regeringsuppdrag/journalisters-sakerhet/webb-ima205327.jpg?width=720&mode=crop&heightratio=0.8333&quality=80)
Journalister avstår från att rapportera om vissa ämnen
![Person tittar bort](/globalassets/om-mediemyndigheten/regeringsuppdrag/journalisters-sakerhet/webb-masma67758.jpg?width=720&mode=crop&heightratio=0.8333&quality=80)
Hälften av alla journalister anpassar sin rapportering
Nästan hälften av alla journalister i Sverige anpassar i dag sin rapportering för att slippa hat och hot, vilket i förlängningen kan leda till en påverkan på yttrandefriheten och mediemångfalden i Sverige.
![Person jobbar skriver på dator](/globalassets/om-mediemyndigheten/regeringsuppdrag/journalisters-sakerhet/webb-mediemyndigheten.jpg?width=720&mode=crop&heightratio=0.8333&quality=80)
Mediemyndigheten arbetar aktivt med frågan om journalisters säkerhet
Under hösten 2024 och våren 2025 för vi dialogsamtal med en lång rad relevanta aktörer. Samtidigt bidrar vi till Europarådets kampanj Journalists matter genom att vi ingår i ett nätverk om journalisters säkerhet och deltar i internationella konferenser.