Mediemyndigheten

Hur påverkas barn av skönhetsideal på nätet? Nytt material från Safer Internet Centre och Ätstörningspodden

Hand som håller i en mobiltelefon

Påverkas barn av skönhetsideal på nätet? Kopplingen mellan sociala medier, algoritmer och ätstörningar är komplex .

Hur påverkas barn och unga av skönhetsideal på nätet? Och vad kan föräldrar göra egentligen? Mediemyndighetens Anne Bachmann gästar podcasten Ätstörningspodden för att diskutera algoritmers och sociala mediers inverkan på barn och unga.

Barn och unga som ägnar mycket tid åt sociala medier är oftare missnöjda med sina kroppar. Vad beror det på? Vad säger forskningen egentligen? Och vad kan föräldrar och vårdnadshavare göra?

I ett avsnitt av podcasten Ätstörningspodden redogör Mediemyndighetens utredare Anne Bachmann för vad vi egentligen vet om vilken koppling det finns mellan sociala medier, algoritmer och ätstörningar.

Ätstörningspodden är en podcast som leds av författaren och journalisten Anna Ehn.

Avsnittet är ett samarbete mellan Ätstörningspodden och Safer Internet Centre. Safer Internet Centre arbetar för barns och ungas trygghet på nätet och drivs av Mediemyndigheten tillsammans med barnrättsorganisationerna Bris och ECPAT. Projektet delfinansieras av EU-kommissionen och Vinnova. 

Lyssna på avsnittet här

Guide till föräldrar som komplement

Safer Internet Centre har, inom ramen för arbetet med avsnittet, även tagit fram en guide till föräldrar om sociala medier, algoritmer och ätstörningar. Guiden ger korta fakta om vad forskningen säger om området och ger tips på vad du som förälder eller du som arbetar med barn och unga kan göra. Här kan du hitta föräldraguiden.