Mediemyndigheten remitterar utkast till föreskrifter om tillgänglighetskrav för tjänster som ger åtkomst till tv

Mediemyndigheten remitterar utkast till föreskrifter om tillgänglighetskrav för tjänster som ger åtkomst till tv. Förslaget innehåller bestämmelser om tillgänglighetskrav när det gäller tjänster som ger åtkomst till tv. Det rör krav som ska gälla enligt tillgänglighetsdirektivet men som varken regleras i tillgänglighetslagen eller tillgänglighetsförordningen.
Tillgänglighetskraven i förslaget handlar om följande:
- Om det finns elektroniska programguider (EPG) ska de vara uppfattningsbara, hanterbara, begripliga och robusta och tillhandahålla information om tillgänglighetsmöjligheterna.
- Tillgänglighetstjänsterna hos de audiovisuella medietjänsterna såsom undertexter, syntolkning, talad textning och teckenspråkstolkning ska överföras fullt ut med adekvat kvalitet för en korrekt visning som är synkroniserad med ljud och video, och ska göra det möjligt för användaren att kontrollera visningen och användningen av dem.
Föreskrifterna är avsedda att träda i kraft den 28 juni 2025.
Ni är välkomna att yttra er över Mediemyndighetens förslag till föreskrifter om krav på tjänster som ger åtkomst till audiovisuella medietjänster. Om ni önskar yttra er behöver vi få in era synpunkter senast den 5 mars 2025 till e-postadressen registrator@mediemyndigheten.se. Remissvaren kommer att publiceras här, på Mediemyndighetens webbplats.
Bakgrund
Tillgänglighetsdirektivet är ett EU-direktiv som ställer krav på att vissa produkter och tjänster ska bli mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Tillgänglighetsdirektivet har i Sverige huvudsakligen genomförts genom lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetslagen) och förordningen (2023:676) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetsförordningen). Lagen och förordningen träder i kraft den 28 juni 2025. De delar av tillgänglighetsdirektivet som inte genomförs genom lag eller förordning genomförs genom myndighetsföreskrifter. Tillgänglighetsdirektivet är ett fullharmoniseringsdirektiv och i föreskrifterna får varken ställas högre eller lägre krav än vad direktivet anger.
Tjänster som ger åtkomst till tv kan beskrivas som tjänster som används för att navigera sig fram till ett tv-program. Det kan också vara tjänster som levererar tillgänglighetsfunktioner. Även elektroniska programguider (EPG) ingår.
Redan i dag ställer Mediemyndigheten krav på att programbolag tillgängliggör tv-sändningar och beställ-tv för personer med funktionsnedsättning genom olika tekniker, till exempel textning. Direktivet ställer krav på att tillgänglighetsteknikerna också når tittarna.
Många av de här tjänsterna tillhandahålls av traditionella massmedieföretag som omfattas av mediegrundlagarna. En statlig utredning har haft i uppdrag att se över om tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen behöver justeras så att kraven enligt tillgänglighetsdirektivet ska kunna uppfyllas. Utredningen föreslår vissa ändringar i grundlagarna som gör att krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning kan ställas på fler produkter och tjänster. Förslagen bereds nu inom Regeringskansliet.
Konsekvensutredning av Mediemyndighetens förslag till föreskrifter om tillgänglighetskrav (PDF)