Mediemyndigheten

Boxers sändningar i marknätet förändras från årsskiftet

Boxer kommer - efter den 31 december 2024 - inte längre distribuera betal-tv-kanaler via marknätet.

I marknätet sänds vissa tv-kanaler ut utan kostnad, de kallas för fri-tv-kanaler. Det gäller SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT24, SVT Barn, TV Finland och TV4.

Boxer är betal-tv-operatör i marknätet. Boxer kommer nu att byta ut programkorten för betal-tv-kanalerna till annan hårdvara vilket betyder att kunder inte kommer kunna se betal-tv-kanaler i marknätet efter årsskiftet.  Fri-tv-kanalerna kan ses utan kostnad eller abonnemang.  Det är Teracom som distribuerar fri-tv-sändningarna.

Frågor och svar kring de förändringar som kommer att ske:
 

1.       Vilka kanaler är fri-tv och vad krävs för att jag ska kunna se dem?

SVT:s alla kanaler, TV4 och TV Finland är idag fri-tv-kanaler i marknätet och kräver inte tillgång till internet eller något betal-tv-abonnemang för att tas emot. För de kommersiella kanalerna är det frivilligt att sända fri-tv.

För att se fri-tv-kanalerna i marknätet behöver du en tv-apparat som är kopplad till en tak- eller bordsantenn. Du kan också använda en tv-box för att se de fria kanalerna.

2.      Vem ansvarar för dessa förändringar?

Det är Boxer som beslutat att förändringar ska ske för betal-tv-kanalerna. Skälen till detta kan du läsa mer om på deras webbplats.

Att vara operatör i marknätet kräver inte ett tillstånd. Mediemyndigheten kan inte kräva att Boxer distribuerar betal-tv-kanaler i marknätet.

Teracom sänder fortfarande ut fri-tv i marknätet, det vill säga SVT:s alla kanaler, TV4 och TV Finland. 

 

För vidare frågor och svar:

Boxer ändrar distribution av TV-tjänster | Boxer

Här kan du vända dig om du har klagomål eller frågor om avtal som rör dig som konsument

Här kan du läsa mer om Teracoms information om fri-tv