Mediemyndigheten

”Kollaspelet” – en guide till pengafällor i spel

Nu lanseras ”Kollaspelet”, en guide till vad vuxna behöver känna till om olika populära spel. Projektet är ett samarbete med Safer Internet Centre Sverige.

Barn och unga beskriver ofta datorspel och andra onlinespel som sin roligaste sysselsättning. Samtidigt är det vanligt att spel har inslag av så kallad ”manipulativ design”, det vill säga inslag som ska få spelaren att köpa något eller fortsätta spela. Hur kan du som vuxen få insyn till hur spelen fungerar? Och vad behöver du tänka på?

Kollaspelet är en hemsida som samlar information om populära spel. På webbplatsen hittar du guider över en rad olika populära spel, allt från World of Warcraft till Roblox. Varje spel har en guide som beskriver hur spelen fungerar, vad de handlar om och om spelen uppmuntrar till köp – och i så fall hur. Webbplatsen riktar sig till föräldrar och andra vuxna nära barn och unga.

Förklarar manipulativa inslag i spel

Det är vanligt att spel innehåller vad som brukar kallas för manipulativ design. Designen är till för att behålla spelarens uppmärksamhet och locka till fortsatt spelande eller till och med köp. Många av de här inslagen är likt hur hasardspel eller en spelautomat fungerar, där spänningen och hoppet om att vinna kan vara särskilt svårt för barn att värja sig mot.

Kollaspelet listar olika typer av manipulativa inslag och går igenom om – och i så fall hur – dessa visar sig i respektive spel.

På Kollaspelet.se hittar du även en ordbok som förklarar vad olika speltermer och andra begrepp egentligen betyder.

Samarbete med Safer Internet Centre Sverige

Kollaspelet är ett samarbete mellan Region SkåneLunds universitet, Lunds kommun, ChildX, Stiftelsen Frimurarna Barnhuset i Stockholm (SFBS), Mediemyndigheten och Safer Internet Centre Sverige.

- Det är viktigt att vi vuxna har insyn i barns tillvaro på nätet. Med mer kunskap om de här spelen kan vi vara ett bättre stöd till våra barn och unga som spelar, säger Annika Engström, projektledare för Safer Internet Centre vid Mediemyndigheten.

Läs mer om Kollaspelet på Mediemyndighetens hemsida

Till Kollaspelet.se