Mediemyndigheten

191 ansökningar om mediestöd

Ansökan om mediestöd för 2025 stängde den 1 oktober 2024. Sammanlagt har 191 ansökningar kommit in från 86 mediebolag. Myndigheten påbörjar nu handläggningen inför att mediestödsnämnden fattar beslut senare i år.

Nyhetsmedier har kunnat söka mediestöd för 2025 mellan den 10 september och den 1 oktober 2024.  Mediemyndigheten har fått in 191 ansökningar från 86 mediebolag. I ansökan fanns möjligheten att söka ett eller flera av mediestödets fyra stödformer: övergångsstöd, allmänt redaktionsstöd, utökat redaktionsstöd och distributionsstöd. Myndigheten kommer nu att påbörja handläggningen inför mediestödsnämndens beslut om fördelning av stöd.

Mediestödsnämnden har ca 1 miljard kronor att fördela i mediestöd för 2025.

Bakgrund

Den 1 januari 2024 trädde lagen om mediestöd i kraft. Lagen innehåller utgångspunkter för ett stöd för nyhetsmedier som ersatt de tidigare press- och mediestöden. Mediestödets syfte är att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet. Det ska även främja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet, och bidra till en mångfald av allmänna nyhetsmedier av hög kvalitet.

Här kan du läsa mer om de olika stöden

Lista med sökande till mediestödet för 2025